Connect with us

KAKANJ

U MZ Tršće počeli radovi na sanaciji i uređenju saobraćajnice

18.09.2023.
ntvic.ba (M.K.)

U MZ Tršće danas su počeli infrastrukturni radovi na dijelu saobraćajnice u mjestu Skenderovići, s ciljem usmjeravanja oborinskih voda u potok, koje tokom padavina ugrožavaju ovaj dio putne komunikacije, te nekoliko domaćinstava mještana ovog sela. Radovi obuhvataju nivelisanje asfaltne podloge u dužini od 100 m, te izgradnju austobuskog stajališta.

S ciljem sprječavanja štete koje oborinske vode pričinjavaju tokom padavina, u mjestu Skenderovići počeli su infrastrukturni radovi koji podrazumijevaju usmjeravanje vode u potok, što bi značilo i rješenje problema za mještane koji žive u blizini raskrsnice prema selu Semetiš.  Tokom padavina,  voda ugrožava putnu komunikaciju u ovom dijelu saobraćajnice te nanosi pričinjavaju veliku štetu na poljoprivrednim gazdistvima i domaćinstvima koja se nalaze ispod ceste. Međutim, da bi se problemi dugoročno riješili, mještani smatraju da je neophodno uređenje korita potoka koji se ulijeva u rijeku.

-Počeli su radovi ovdje u Skenderovićima na saobraćajnici dužine 100 metara, gdje oborinske vode pričinjavaju štete, međutim treba urediti i korito potoka. Potrebno je proširiti i betonirati kako bi voda brže proticala, jer ako se potok ne uradi opet će doći do začepljenja, izjavio je Elvir Banjić predsj. Savjeta MZ Tršće.

Saobraćajnica kroz selo Tršće od izuzetne je važnosti, ne samo za mještane nego i za sve posjetioce vikend naselja Ponijeri, zbog čega je i frekvencja saobraćaja kroz ovu mjesnu zajednicu povećana.

-To je masa ali eto svi više gledaju Ponijere nego ovaj put, a ispucan je na mnogim dijelovima, mi smo predavali i zahtjeve i molbe. Uređenje ovog dijela puta, znači mnogo za stanovništvo kako Tršća tako i Semetiša, rekao je Banjić.

Kako je planirano, radovi će trajati deset dana, a pored usmjeravanja oborinskih voda, čime će se riješti problem poplave saobraćajnice i nanošenje štete domaćinstvima,  u planu je nivelisanje asfalta, ugradnja ivičnjaka, te proširenje širine na 4 metra kao i izgradnja autobuskog stajališta.