Connect with us

KAKANJ

Uduženje za zaštitu životinja Skitnica u Kaknju realizuje projekat sterilizacije pasa

24.08.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Za mnoge lokalne zajednice psi lutalice predstvaljaju ozbiljan problem. Isti slučaj je i na području općine Kakanj. Zbog zakonskih regulativa i brojnih drugih otežavajućih okolnosti teško je pronaći odgovarajuća i adekvatna rješenja. Udruženje za zaštitu životinja „Skitnica“ iz Kaknja upravo zbog toga nastoji aktualizirati ovu temu, te je pokrenulo projekat masovne sterilizacije vlasničkih i napuštenih pasa.

Udruženje za zaštitu životinja „Skitnica“ iz Kaknja započelo je sa realizacijom projekta masovne sterilizacije vlasničkih i pasa lutalica na području naše lokalne zajednce. Obzirom da su psi lutalice problem i naše općine ovaj projekat podržala je i Općina Kakanj. Članovi ovog udruženja pronašli su i druge izvore finansiranja koji bi trebali omogućiti veći broj pasa koji će biti podvrgnuti sterilisanju. Realizacija prve etape projekta uskoro počinje.

-U toj prvoj etapi idemo sa vlasničkim psima, naravno to se odnosi na pse koji su čipovani i vakcinisani, mogu dobiti sa trideset posto učešća vlasnika i sedamdeset posto učešća Udruženja“Skitnica“. Ja se nadam da će se građani odazvati i da će nas podržati, projekat nastavljamo i trajati će do kraja februara naredne godine. Tuzlanska fondacija nam je omogućila aplikaciju Doniraj.ba putem koje građani mogu podržati ovaj projekat masovne sterilizacije kako iz BiH tako i iz inostranstva kazala je Saida Husagić, Udruženje za zaštitu životinja“Skitnica“ Kakanj.

U Udruženju Skitnica, koje se bavi zbrinjavanjem i zaštitom životinja, predviđeno je da realizacija projekta traje do kraja februara naredne godine.

-U tom našem projektu bi trebalo da se prikupi oko 12.000 KM, gdje smo 2.000 KM planirali potrošiti za hranu za napuštene pse a 10.000 KM za masovnu sterilizaciju, kazala je Saida Husagić, Udruženje za zaštitu životinja“Skitnica“ Kakanj.

Cilj projekta je sterilizacija oko 1.000 pasa. Broj sterilizacija se odnosi i na vlasničke i na ulične pse, s tim da vlasnički psi koji nisu čipovani i vakcinisani neće biti podvrgnuti sterilizaciji. Ovaj broj će obuhvatiti i mačke ukoliko bude potrebno. Iz Skitnice su poručili da je važno da svi građani ovom pitanju pristupaju odgovorno i savjesno jer je upravo to jedan od važnih faktora pri rješavanju ovog problema.  

Continue Reading