Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj sa Savjetom MZ tražit će rješenje problema za mještane Lipnice – poručeno iz Općine Kakanj nakon blokade regionalne ceste Kakanj – Kraljeva Sutjeska – Ponijeri

24.08.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Nakon što su mještani naselja Lipnica jučer izvršili blokadu regionalce ceste Kakanj – Kraljeva Sutjeska Ponijeri, kako bi ukazali na otežane uslove saobraćanja ovim područjem, iz Općine Kakanj je poručeno da će Općina zajedno sa predstavnicima Savjeta MZ i mještanima tražiti mogućnosti za unaprjeđenje putne infrastrukture na ovom području.

Podsjećamo, mještani su blokadom saobraćaja ukazali na probleme prouzrokovane saobraćanjem teretnih vozila. Naime, nakon intenziviranja radova na istraživanju i eksploataciji mineralnih sirovina na području vareške općine, regionalnom cestom Kakanj – Kraljeva Sutjeska – Ponijeri svakodnevno saobraća veliki broj teretnih vozila.

-Kada je u pitanju put, činjenica je da se radi o regionalnoj saobraćajnici Kakanj-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri-Zavidovići i da je za nju nadležna Kantonalna direkcija za ceste. Bez obzira na to, Općina Kakanj nema namjeru da ovaj problem ignoriše i naravno da ćemo se uključiti u rješavanje problema. Mi smo se i ranije, na zahtjev MZ Nažbilj, obraćali kantonalnim vlastima da se određena dionica regionalne ceste asfaltira. Svakako, ja ću osim sastanka sa predsjednikom Savjeta MZ Nažbilj i izaći na teren i razgovarati sa mještanima kako bi zajednički pronašli rješenje, istakako je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Tokom dana telefonski smo pokušali kontaktirati Kantonalnu direkciju za ceste ZDK, međutim, na naše pozive nije odgovoreno.