Connect with us

KAKANJ

U MZ Gornja Ričica realizovani značajni infrastrukturni projekti

24.08.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

U MZ Gornja Ričica u proteklom periodu radilo se na realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata. Projekat, koji za mještane predstavlja važan iskorak i olakšicu u svakodnevnom funkcionisanju i opstanku života na ovom području, je izgradnja vodovoda. Realizovan je i projekat asfaltiranja lokalnog puta u dužini od oko 200 metara.

Jedan od značajnihih projekata koji u proteklom periodu realizovan u MZ Gornja Ričica je projekat izgradnje vodovoda. Projekat je od velike važnosti budući da su se ovdašnji mještani godinama suočavali sa nedostatkom pitke vode.

-Pokrenuli smo prije pet godina aktivnosti gdje se radilo na izradi projekta koji je vrijedan oko 350.000 KM, na zamjeni dotrajalog cjevovoda i pumpi. Na svu sreću ove je godine krenula realizacija tog projekta i urađen je vod od bazena „Roje“ do Škomlića, tu trebamo da na sistem priključimo korisnike i tu treba biti izgrađena stanica za pumpe. Ove je godine izmjenjen cjevovod u dužini od skoro dva kilometra od bazena „Roje“ do pumpare u Kraljevoj Sutjesci. Izuzetno nam je drago što smo ovo uspjeli jer je postojeći cjevovod bi star kazao je Vehid Kubura, predsjednik Savjeta MZ Gornja Ričica.

Na području ove mjesne zajednice realizovan je i projekat izgradnje puta u dužini od oko 200 metara. Bile su to najgore dionice puta priča nam Vehid. Njima se više nije moglo ni pješačiti ni voziti. Za ovu namjenu iz općinskog  budžeta izdvojena su sredstva u iznosu od 40.000 KM. Mještani su zadovoljni svakim projektom i manjim i većim, međutim naglašava predsjednik da treba i da bi se moralo intenzivnije raditi u mjesnim zajednicama.

-Dobili smo 40.000 KM iz budžeta Općine Kakanj koje smo uložili u asfaltiranje puta, najkritičnijih dijelova, međutim ostalo je još mnogo posla za uraditi. Puno je još lokalnih puteva koji su neuslovni za saobraćanje kazao je Vehid Kubura, predsjednik Savjeta MZ Gornja Ričica

Mještani MZ Gornja Ričica vrijedni su i radini. Svojim radom, trudom, zalaganjem ali i vlastitim finansijskim sredstvima realizuju različite projekte na području svoje mjesne zajednice, a sve s ciljem ljepšeg i kvalitetniheg života svakog pojedinca. Nedavno su imali i niz aktivnosti na infrastrukturnom uređenju greblja. Vrlo često se angažuju i na čišćenju i održavanju puta, kažu da žele, hoće i mogu. Međutim važno im je da takav aktivizam bude perpoznat i od lokalne zajednice od koje očekuju više u smislu finansijske podrške i realizacije većeg broja projekata.

Continue Reading