Connect with us

KAKANJ

Upotreba električnih romobila ekonomična i praktična- ali je potrebno zakonski urediti ovu oblast

18.07.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Električni romobili su praktični i isplativi, ne zagađuju životnu sredinu i idealni su za izbjegavanje saobraćajnih gužvi. Međutim problem je što njihovo korištenje nije zakonski regulisano. Zbog nepostojanja odgovarajuće infrastrukture nesavjesni pojedinci u određenim situacijama ugrožavaju ostale učesnike u saobraćaju. Struka smatra da je važno uvesti edukaciju prije početka korištenja ovog sve češćeg prijevoznog sredstva.

Upotreba električnih romobila kao prevoznog sredstva sve je češća pojava i na području općine Kakanj. Romobil koriste odrasli ali i maloljetne osobe među kojima su  i djeca mlađa od 12 godina. Prema mišljenju struke upotreba električnih romobila kao prevoznog sredstva je poželjna u kontekstu ekonomske isplativosti. Također romobili ne zagađuju životnu sredinu, međutim njihovo korištenje nije zakonski regulisano.

-Što se tiče električnih romobila njih Zakon u posljednje vrijeme uopšte nije tretirao , odnosno Zakon ih ne prepoznaje i za njih nije potrebna nikakva dozvola niti registracija što naravno, po mom mišljenju nije ispravno. Mislim da bi oni koji koriste ova prevozna sredstva trebali proći određenu edukaciju. Apsurd je da danas mi imamo djecu mlađu od 12 godina koja koriste romobile na javnim cestama u saobraćaju kazao je Armin Bašić, instruktor vožnje

Mnogo je opasnosti koje mogu proisteći kao štetna posljedica upotrebe električnih romobila kao prevoznog sredstva. Upravo zato je i važno da se ova oblast zakonski uredi.

-Savremeni električni romobili postižu brzinu i veću od 30 km/h što su ozbiljne brzine u slučaju da udare pješaka, dijete isl., dakle posljedice su ozbiljne. Bilo bi dobro da oni podliježu nekim edukacijama, osiguranju isl., jer ako se desi neka saobraćajna nezgoda s takvim vozilom kako onda možemo regulisati posljedice. S druge strane ta vozila su izuzetno praktična, ekonomična su, ne trože benzin, ne zagađuju životnu sredinu, ne zauzimaju parking, tako da je u tom kontekstu njihovo korištenje izuzetno pozitivno istakao je Armin Bašić, instruktor vožnje

Ukoliko bi se nadležni organi zajedno sa strukom ujedinili u iznalaženju rješenja kojim bi se ova oblast i upotreba električnih romobila stavila u zakonske okvire važno je misliti i na okolnosti koje bi proistekle iz takvog djelovanja.

 U trenutku kada se insistira na razvoju urbane mobilnosti u koje spada i korištenje romobila treba misliti i o tome da se korisnici ne demotivišu i da se upotreba ovog prijevoznog sredstva ne smanji.

Continue Reading