Connect with us

KAKANJ

Ljekari upozoravaju na opasnost kupanja u zagađenim rijekama

17.07.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Visoke temperature koje su posljednjih dana u BiH dostizale i 40 stepeni celzijusa  najlakše je podnijeti uz more, ali mnogi su uskraćeni za takvo putovanje pa ih većina spas od vrućina traži uz rijeke, bazene, jezera.  Pri tome se  zanemare nužne mjere opreza što zna dovesti do neželjenih posljedica: utapanja, fizičkih ozljeda i zdravstvenih poteškoća. Šta nam donosi kupanje u zagađenim rijekama, jezerima i koje su preporuke ljekara , saznali smo u Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja kakanj.   

Već godinama unazad mnogi epidemiološki zavodi i stučnjaci upozoravaju da svi oni koji spas od vrućina traže u rijekama i jezerima, kupaju se na vlastitu odgovornost zbog mogućih zaraza i opasnosti koje nose rijeke, što ne treba zanemariti ni ove godine.

Većina rijeka na području Federacije BiH je zagađena nizvodno od većih gradova i naselja, budući da se otpadne vode ispuštaju u vodotoke uglavnom bez ikakvog prečiščavanja. Korita rijeka su veoma često i mjesta za odlaganje čvrstog otpada, što dodatno utiče na zagađenje. Bolesti kojima su izložene osobe koje koriste rijeke u rekreativne svrhe potječu od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije.

-Kupanjem u zagađenim rijekama mogu se uzrokovati ozbiljne bolesti  od kojih dr navodi serozni meningitis, upalu mozga i moždanih ovojnica, ali tu su i različite virusne bolesti te infekcijebakterijama koje mogu izazvati crijevne i bolesti probavnog sistema. Kožne bolesti također su posljedica kupanja u zagađenim vodama.  Stoga, preporuka ljekara je kupanje i rashlađivanje u čistim bazenima koji su hlorisani i gdje postoji nadzor nad istim. Uz preporuku da se u bazen ulazi čist i bez određenih bolesti koje se mogu prenijeti na kupače, naglašava dr. Ibrahim Aličković, šef Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Kakanj.

Česta su i utapanja u posljednje vrijeme, pa se i o tome mora povesti računa. Ako se osjeti zamor u vodi ili neki znak da čovjeku nije dobro, odmah izaći iz vode i pozvati Hitnu pomoć ali i pomoći koliko se može.

Stručnjaci pozivaju na oprez, posebno kada je riječ o osvježenju u hladnim i nepredvidivim rijekama, jezerima ali i bazenima. Svaki savjet koji dobijemo koristit će samo nama ali i onima koji su u našoj blizini. Sačuvati zdravlje i život treba biti prioritet svih nas.

Continue Reading