Connect with us

KAKANJ

Kakanjka Mirnesa Fejzić jedna od korisnica projekta ekonomsko osnaživanje žena

17.07.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Općina Kakanj i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID u ovoj godini su implementirali projekat ekonomsko osnaživanje žena. Kroz ovaj projekat finansirano je osam biznis planova u kojima je sedam žena registrovalo poljoprivredu kao osnovnu djelatnost, a jedna korisnica je registrovala obrt odnosno kućnu radinost. Ukupna vrijednost projekta je 64.000 KM.

Kakanjka Mirnesa Fejzić jedna je od osam korisnica projekta ekonomsko osnaživanje žena. Kao samostalni poljoprivredni proizvođač, započela je sa uzgojem muznih krava, te se ozbiljnije posvetila ovom poslu u kojem već ima određeno iskustvo.

-Općina Kakanj pomogla je osam žena sa 8.000 KM među kojima sam i ja. Ja sam kupila kravu i jednu kvalitetnu muzilicu za mlijeko, te stočnu hranu. Na ovaj način je moj stočni fond poboljšan. Jako sam zadovoljna, imam i mušterije za svoje proizvode, tako da kad mi se otele krave imat ću mnogo više mlijeka, istakla je Mirnesa Fejzić, samostalni poljoprivredni proizvođač.

Kontinuiranim ulaganjima, omogućavanjem povoljnog privrednog ambijenta, te različitim programima, Općina Kakanj nastoji unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, te tako omogućiti dalji razvoj lokalne zajednice u ovoj oblasti. Projekat ekonomsko osnaživanje žena, Općina Kakanj je sufinansirala u iznosu od 34.000 KM.

-Obavezna sredstva korisnice projekta su mogle iskoristiti za uplatu troškova obaveznih doprinosa, za nabavku životinja, plastenika, opreme i mehanizacije kao i repromaterijala za registrovanu djelatnost. Cilj ovog projekta je bio da se pruži podrška razvoju i unaprijeđenju biznisa i da se ekonomski osnaže žene, posebno iz ruralnih područja, naglasio je Fadil Merdić, šef Službe za lokalni ekonomski razvoj Općine Kakanj.

Uz finansijsku ali i drugu podršku, korisnice ovog projekta su dobile priliku da svoje snove pretoče u realnost, te da pokretanjem vlastitog biznisa doprinose konkurentnosti lokalne ekonomije.

Continue Reading