Connect with us

KAKANJ

Večeras sa akšam namazom nastupa Nova 1445. hidžretska godina

18.07.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas, sa zalaskom sunca nastupa Nova 1445. Hidžretska godina . Za početak računanja vremena u muslimana uzeta je Hidžra – preseljenje Poslanika  Muhammeda iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau.  Muhammed, a.s., i muslimani su bili prisiljeni napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti.  Hidžra spada u red vrlo važnih događaja u historiji islama. Ona je bila veliki i težak zadatak i ispit za ashabe i Muhammeda, a.s. a došla je nakon velikih iskušenja i tortura nad Poslanikom i prvim muslimanima.

Život se sastoji od nekoliko faza iz kojih dok iz jedne izlazimo, u drugu ulazimo. Primjere teških životnih razdoblja protkanih iskušenjima, neposustajanjima i optimizmom za novi početak nalazimo u životopisu poslanika Muhammeda. Njegove hidžre su bile mnogobrojne: odrastao je kao siroče, u istoj godini je izgubio voljenu suprugu Hatidžu i amidžu Ebu Taliba, a potom su uslijedili gubici voljene djece.

Poslanik, a.s., je 622. godine napustio grad u kojem se rodio, učinivši hidžru sa muslimanima i muslimankama pronašao je oazu mira u Jesribu – Medini, gradu koji je dočekao posljednjeg Božijeg Poslanika i u kojem je se počela zasnivati vjersko-politička zajednica vjernika koja nije bila ugnjetavana. Posljednji Božiji Poslanik je mudro i lijepim savjetom pozivao nemuslimane u vjeru jednog Boga. Ratovi koje je vodio poslije

Hidžre nisu imali za cilj osvetu, već ostvarenje vjerskih sloboda i borbu protiv onih koji svoje ubjeđenje silom nameću drugom.

Hidzra kao veliki i važan događaj za Islam i muslimane ne treba se posmatrati samo kao historijski događaj, koji je bio i završio. Hidžra se dešava I  danas u vremenu u kome živimo i donijela je snažne pouke i poruke ljudima.

Univerzalna poruka Hidžre je da ostavimo grijeh i sve ono  sa čime nije zadovoljan  Allah Uzvišeni i da budemo spremni pomoći jedni drugima kao što su Ensarije u Medini  muhadžirima iz Mekke, naglasio je Muamer ef. Ahmetović, imam MIZ Kakanj.

Zato je hidžra riječ koja hrabri vjernika na novi početak u sebi i oko sebe, a svaka Nova hidžretska godina nas treba podsjetiti da je cilj ostvariv uz ogroman trud. Iskreno vjerovanje ne poznaje pasivnost i malodušnost, a vjera traži od čovjeka angažman, aktivitet, davanje maksimuma i posvećenost u svakodnevnim poslovima, a onda i oslonac na dragog Boga.

Continue Reading