Connect with us

KAKANJ

Kako zaštititi životinje od visokih temperatura?

19.07.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Visoke temperature zabilježene posljednjih dana, ne samo da imaju utjecaja na ljude, već negativne posljedice mogu imati i životinje. Toplota na životinje djeluje tako što ih brže umara, posljedično uzimaju i manje hrane a te količine ne mogu podmiriti osnove potrebe organizma za neophodnom energijom. O preporukama i savjetima kako zaštiti životinje od vrućine, razgovarali smo sa doktoricom Veterinarske stanice Kakanj.

Visoke temperature koje su zabilježene proteklih dana predstavljaju ozbiljno naprezanje i za tijelo životinja. Stručnjaci apeluju  da im treba osigurati hlad i dovoljne količine vode jer visoke temperature na životinje djeluju isto kao na čovjeka, a da je naročito važno da vlasnici prepoznaju razliku između toplotnog udara i sunčanice.

-Ovu pojavu uzrokuje povećana toplota koja se stvara u tijelu, a pri tom postoje teškoće u njenom oslobađanju. Što se tiče sunčanice tj. prekomjernog zagrijavanja potiljačnog dijela glave kod životinja, potrebno je da im vlasnici pruže prvu pomoć. Životinje je potrebno skloniti u hlad, dati im čistu i pitku vodu, ističe dr.vet.med. Alma Ramčilović iz Veterinarske stanice Kakanj.

Negativno djelovanje toplote na životinje manifestuje se kroz umor, uzimanje manje količine hrane, a kada je riječ o krupnoj stoki bilježi se smanjena mliječnost do 30 posto, što može ukazivati na toplotni udar. Životinje u prirodi će naći zaklon od sunca i načina da se rashlade, a struka apeluje da se posebno vodi računa o životinjama koje borave u štalama.

-Ono što vlasnici mogu uraditi jeste da ne stavljaju više jedinki u štale, te da im se obezbijedi čista voda za piće. Ljetne vrućine mogu se olakšati i tako što se u štalama stvore uslovi za prirodno kretanje zraka. Ovo se postiže otvaranjem prozora i vrata, a savjetuje se i izgradnja nadstrešnice, ispod koje bi se životinje mogle sklanjati, naglašava Ramčilović.

Rizicima od toplotnog udara i sunčanice, izložene su i sitne životinje, mačke i psi.  Doktorica veterniraske medicine naglašava da je dovoljno pet minuta na jakom suncu da pas doživi toplotni udar, s obzirom na to da ta vrsta nema znojne žlijezde i rashlađuje se isključivo disanjem.

-Sitne životinje nemaju znojne žlijezde kao što imaju ljudi. Kod pasa se javlja prvo dahtanje, teturanje, i ako se nastavi toplotni udar, to može dovesti do letalnog ishoda. Ukoliko uočite ovakve simptome kod svojih ljubimaca, potrebno je pozvati veterinara. Jako je bitno na ovakvim temperaturama ne ostavljati psa u autu ni na pet minuta, jer to može biti pogubno, istakla je Ramčilović.

Usljed visokih temperatura koje su zabilježene zadnjih dana i u Kaknju, ne smijemo zaboraviti na one kojima je naša pomoć u ovom trenutku jako važna. U zaštiti životinja, možemo učestvovati svi poručuju stručnjaci, naročito kada je riječ o psima lutalicama i napuštenim životinjama. Ostavljanjem posuda sa  hranom  i vodom pomoći ćemo životinjama koje spas od vrućine traže u uličnim prolazima, podrumima ili ispred ulaza zgrada.

Continue Reading