Connect with us

KAKANJ

Usljed visokih temperatura ljekari preporučuju oprez

19.07.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Posljednjih nekoliko dana zabilježene su  izrazito visoke temperature. Narandžasto upozorenje za Bosnu i Hercegovinu već je izdato. Ambulante su svakog dana sve punije, a ljekari apeluju na poštivanje njihovih savjeta. Kako se zaštititi od sunca i kako se ponašati da bi sačuvali svoje zdravlje, pitanje je koje svake godine tražimo od struke.

Visoke temperature vazduha mogu uticati na zdravlje većine populacije, kako zdravih tako i bolesnih kategorija stanovništva. Dnevne temperature dostižu 40 stepeni celzijusa a problem su i noćne koje su također visoke I predstavljaju opasnost za zdravlje.

-Najviše su ugroženi hronični bolesnici , osobe sa preživljenim moždanim udarima, infarktima, dijabetičari, osobe sa visokim krvnim pritiskom i drugim metaboličkim bolestima organizma. Visoke temperature dodatno i uz terapiju koja se koristi dodatno pogoršavaju opće stanje čovjeka. Mentalna oboljenja također se pogoršavaju i osobe su više nervozne, tjeskobne i dezorijentirane. Kako pomoći takvima. Savjet ljekara je da se pije 2 do 3 l tečnosti, ne hladne vode , kako bi nadomjestili ono što smo znojenjem izgubili. I tu postoje pravila, ističe dr. Muvedeta Lemeš, specijalista interne medicine.

Ne stresirati dodatno organizam , izbjegavati boravak na otvorenom u period od 10 h ujutro do 17 h poslije podne,  boraviti u prostoru koji je zaštićen od sunca, oblačiti laganu odjeću , pokušati zaštititi one koji moraju raditi na visokim temmperaturama , ne ostavljati osobu u automobile ili kućne ljubimce  kako ne bi došlo do fatalnog ishoda. Sve su to preporuke koih se trebamo  pridržavati ukoliko želimo dobro sebi i onima oko nas.

Continue Reading