Connect with us

KAKANJ

Preporuke građanima o poštivanju kodeksa oblačenja u državnim institucijama

20.07.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Zbog visokih temperatura mnogi se građani prilikom obavljanja različitih obaveza u gradu oblače oskudnije. Međutim ukoliko im zatreba neki dokument u državnim institucijama, to može biti problem, zbog precizno definisanog kodeksa oblačenja kako državnih službenika tako i građana koji obavljaju neki posao u institucijama.

U zgradi Općine Kakanj svakodnevno se obavljaju različite administrativne aktivnosti. Veliki broj građana Kaknja na dnevnom nivou dolaze u ovu zgradu s ciljem rješavanja individualnih birokratskih obaveza. U ljetnom periodu građani se zbog visokih temperatura i vrućine odjevaju ležernije i oskudnije, međutim državni službenici upozoravaju na kodeks oblačenja, koji, kako su naveli mora biti prikladan pravilima državnih institucija i propisanim kodeksima.

-Mi ovu priliku koristimo da obavijestimo građane i da im skrenemo pažnju na pridržavanje kodeksa oblačenja prilikom dolaska u zgradu Općine Kakanj. Strankama se zabranjuje dolazak u šortsevima, majicama na bretele, kratkim odjevnim predmetima. Zabranjuje se i bilo kakvo unošenje hrane i pića te dolazak u pijanom stanju istakao je Bahrudin Arnaut, pomoćnik načelnika Općine Kakanj

Kako za građane tako i za državne službenike i namještenke važi isto pravilo- kodeks oblačenja u ovoj instituciji mora biti u skladu sa pravilima koja se koriste u organima uprave.

-Etički kodeks FBiH je propisao način kako se jedan državni službenik i namještenik ima u obavezi oblačiti prilikom dolaska na posao. Prije svega se misli na određene zabrane da se nose kratke hlače, majice sa određenim natpisima, majice bez kragne, obuća u kojoj su vidljivi prsti. Za žene je to još određenije, pa državne službenice ne mogu nositi kratku odjeću, odjeću sa dubokim izrezima, dekolteima, papučama isl. kazao je Bahrudin Arnaut, pomoćnik načelnika Općine Kakanj

Državnim službenicima nije dozvoljeno imati tetovaže na vidljivim dijelovima tijela. Prilikom dolaska u državne institucije važno je znati šta se smatra neprikladnim odjevnim predmetima u organima uprave. Majice na bretele, šortsevi, suknje, između ostalih nisu dozvoljeni odjevni predmeti pri odlasku u institucije. Papuče i sandale također nisu dozvoljene u institucijama, o čemu bi svaki građanin trebao voditi računa.

Continue Reading