Connect with us

KAKANJ

Važnost promocije darivanja krvi kod mladih

29.11.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Krv je tečnost koja život znači i koja se ne može proizvesti, već samo dobrovoljno darivati. Zato je važno konstantno podizati svijest javnosti o važnosti darivanja krvi. Kakanjac Mirza Neimarlija, jedan je od mnogobrojnih darivalaca krvi koji se spremno odazove svakoj akciji darivanja ove dragocjene tečnosti.

Kakanjac Mirza Neimarlija, prvi put je darovao krv kada je napunio osamnaest godina i već dvadeset godina učestvuje u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. Nakon svake realizovane akcije osjeća isto – ponos i zadovoljstvo jer je nekome pomogao.

-Prvi put sam darovao krv kada sam postao punoljetan. Tada je nekome trebala moja krvna grupa i ja sam otišao i javio se. I od tog dana do danas, redovno dajem krv. Član sam dvije sekcije dobrovoljnih davalaca krvi, sekcije RMU Kakanj i sekcije Mjesnih zajednica općine Kakanj. To je human gest, kad god čovjek pomogne drugome, lijepo se osjeća, istakao je za NTV IC Mirza Neimarlija, dobrovoljni davalac krvi.

U skladu sa pravilima struke, krv je moguće darivati do četiri puta godišnje, a svaki darivalac na taj način ne samo da pomaže drugima nego i brine o svome zdravlju.

-Davanjem krvi kontrolišem svoje zdravlje i sebe testiram. Prije sam krv davao malo češće, sad trenutno dajem dva puta godišnje i čuvam se za neke hitne slučajeve, dodao je Neimarlija.

Kada je riječ o promociji davalaštva krvi posebno među mladima, Neimarlija naglašava da je potrebno podići svijest o značaju i važnosti darivanja krvi kod mladih.

-Ja bih poručio mladim, zdravim ljudima da se učlane, da budu davaoci krvi, ko može. U ovom trenutki, možda omladina i nije toliko svjesna koliko je važno darivati krv, poručio je Neimarlija.

Na kraju, Mirza je uputio poruku svim ljudima da budu humani i da pomažu jedni drugima, jer nikada ne znamo kada će upravo nama ta pomoć zatrebati.

Continue Reading