Connect with us

KAKANJ

Izgradnja javne rasvjete prioritet u MZ Plandište

29.11.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U MZ Plandište u proteklom periodu završeni su radovi na izgradnji javne rasvjete, te zamjeni postojećih rasvjetnih tijela novom led rasvjetom u novoigrađenom dijelu mjesne zajednice. Radove, čija je vrijednost oko 7.000 KM, su osim Općine Kakanj finansirali i mještani.

Prema podacima kojima raspolaže Savjet MZ trenutno na području Plandišta živi više od 1.000 stanovnika sa stalnom tendencijom rasta. Postojeća infrastruktura ovog područja zahtjeva dodatna ulaganja kako bi se mogla pratiti intenzivna izgradnja stambenih objekata. U protklom periodu završeni su radovi na postavljanju ravjetnih tijela u novoizgrađenom dijelu mjesne zajednice u blizini džamije. Parallelno s izgradnjom, rađeno je i na zamjeni postojećih novim rasvjetnim tijelima.

-Sredstva za ove radove su obezbijeđena iz sredstava MZ i interventnih sredstva MZ Općine Kakanj. U finasiranju su učestvovali i sami mještani koji su prikupili oko 1.700 KM, istakao je Sabit Čehajić-član Savjeta MZ Plandište.

Među 16 naselja, koja su obuhvaćena Programom utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline općine Kakanj za 2023. godinu, je i MZ Plansište, odnosno novoizgrađeno naselje Bare. Radovi planirani navedenim Programom u ovoj MZ bit će od velikog značaja.

-MZ Plandište dobila je 5.000 KM za izgradnju rasvjete u novoizgrađenom naselju Bare koje je od nedavno u sastavu naše MZ. Prema informacijama koje imamo radovi bi trebali početi u narednih 15 dana, istakao je Čehajić.

Pored realizacije projekta izgradnje javne rasvjete planirano je da se u MZ Planidište nastavi i sa realizacijom drugih infrastrukturnih projekata. Jedan od prioriteta je put koji vodi prema novoizgrađenom naselje Bare ali i do Gradske deponije.

-U našoj MZ svaki dan u šloku ide 300 učenika u osnovne i srednje škole. Samo iz novog naselja Bare 70 učenika svakodnevno prolaze ovim lošim putem, koji osim ka njihovom mjestu vodi i prema Gradskoj deponiji. Znamo i da ovim putem svakodnevno prolaze mašine, kamioni sa smećem, nema trotoara- put je lošem stanju. Ali, iako je loš put, sada mještani i djeca imaju rasvjetu koja će im znatno olakšati kretanje, istakao je Čehajić.

MZ Plandište je velika mjesna zajednica, samim tim ima i velike potrebe. Završetkom projekta izgradnje javne rasvjete 95 % mjesne zajednice će biti pokriveno rasvjetom, ali obzirom da se mjesna zajednica konstantno širi, iz Savjeta MZ naglašavaju da će i u narednom periodu biti potrebna ulaganja u kompletnu infrastrukturu ove MZ.