Connect with us

KAKANJ

Zajednička inicijativa za iznalaženje rješenja i nadoknadu štete koju nanose divlje svinje

06.07.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Divlje svinje i ove su godine na poljoprivrednim imanjima na području Kaknja prouzrokovale velike štete. Kako bi zajedno ukazali na problem i inicirali moguća rješenja u Općini Kakanj održan je sastanak kojem su prisustvovali općinski načelnik, te predstavnici poljoprivrednih udruženja i Lovačkog društva Srndać. Sudionici sastanka sa konkretnim zahtjevima uputili su zajedničku inicijativu prema nadležnom kantonalnom ministarstvu.

Načelnik Općine Kakanj, predstavnici Udruženja“Farmeri“ i Lovačkog društva „Srndač“ razgovarali su o štetama koje su divlje svinje prouzrokovale na usjevima kakanjskih poljoprivrednika. Zaključeno je da se nadležnom kantonalnom ministarstvu uputi dopis u vezi šteta i nadoknade za štete.

-Mi smo održali sastanak sa Lovačkim udruženjem „Srndać“ i udruženjem farmera sa područja općine Kakanj koji su i inicirali ovaj sastanak. Mi smo na sastanku prije svega razmijenili mišljenja i vidjeli šta je to problem i dogovorili se da ćemo nakon sastanka zajednički uputiti dopis prema resornom ministarstvu ZDK i tražiti od njih da se uključe, prije svega da daju svoj vid pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli određene štete. Također tražili smo od njih da preispitaju pravilnike po kojima se ne smije loviti, po kojima se vrši nadoknada štete i da vidimo šta nam je to činiti u narednom periodu, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Jedan od zaključaka sastanka je i da Općina Kakanj pruži interventnu pomoć pri nabavci hrane za divljač, a u cilju rješavanja ovog kompleksnog problema.

-Ono što je Općina Kakanj predložila i kao neku konkretnu mjeru u nekom kratkoročnom periodu, koju već sutra možemo realizovati jeste da izdvojimo određena finansijska sredstva da putem lovačkog udruženja obezbijedimo odrežene količine žita kako bi naši kakanjski lovci mogli to žito odnijeti što dublje u šumu kako bi divljač, uslovno rečeno, otjerali od naseljenih mjesta, od poljoprivrednih gazdinstava, kazao je Bajtarević.

U narednom periodu, smatraju učesnici sastanka, važno je radti i na izmjenama postojećih zakona koji regulišu ovu oblast. Po mišljenju svih uključenih strana Zakoni ne pogoduju poljoprivrednim proizvođačima nego, naprotiv, štiti divljač. Upravo će zato  Općina Kakanj u narednom periodu raditi na unaprjeđenju poticajne politike i podrške poljoprivrednicima.