Connect with us

KAKANJ

Akcija Rijaseta IZ u BiH za pomoć Turskoj i Siriji: Vjera nas uči da damo sve od sebe i pomognemo stradalima

13.02.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Brojne humanitarne organizacije u Bosni i Hercegovini i regionu uključile su se u akcije prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu Turske i Sirije nakon razornih zemljotresa koji su ove dvije zemlje pogodili prošle sedmice.

Rijaset Islamske zajednice BiH je, nakon vanredne sjednice, među prvima obećao pomoć, a poziv građanima Bosne i Hercegovine posebno je uputio i reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović. Uputio je  proglas muslimanima u BiH u kojem poziva na prikupljanje pomoći stradalim u zemljotresu. 

Rijaset nalaže svim medžlisima i džematskim odborima da prikupljene stvari, a ponuđen je spisak najpotrebnijih, uskladište i dostave ih do sabirnih centara koji će im biti naznačeni u medžlisima ili džematima.

– Vjera nas uči da damo sve od sebe da pomognemo stradalim i unesrećenim ljudima, da saosjećamo, da se stavimo na raspolaganje, da braći i sestrama koje je zadesilo ovo strašno iskušenje pokažemo da nisu sami. Sve nas je duboko potresla, rastužila i ražalostila ova nezapamćena tragedija. U ovim teškim trenucima moramo biti uz narod Turske, podijeliti njihovu tugu i pokazati ljubav i bratsku pomoć – istakao je glavni imam MIZ Kakanj, naglasivši da će se pomoć prikupljati po džematima u saradnji sa imamima, te da je jako važno da se pakuje ono što je nužno u ovim momentima, kao što je navedeno u proglasu Rijaseta.

Napominjemo da je preživjelima u Turskoj i Siriji neophodna sva moguća pomoć u odjeći, obući, sredstvima za higijenu, dekama, pećima za grijanje, šatorima i svemu onome što će im pomoći u hladnim danima i noćima. 

Continue Reading