Connect with us

ZE-DO KANTON

Alumnista visočke medrese diplomirao na vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Istanbulu

06.09.2023.
ntvic.ba

Na svečanoj promociji kadeta Turske vojne vazduhoplovne akademije (Hava Harp Okulu), održanoj uz prisustvo najviših vojnih i državnih zvaničnika u četvrtak, 31. augusta ove godine u Istanbulu, među mladim oficirima – diplomantima našao se i Spahić Abdulah, sin Nasirov i Mensurin iz Sarajeva, učenik generacije 23. gerenacije maturanata Medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom i sada oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Nakon završene Medrese, Abdulah se 2018. godine prijavio na konkurs koji su raspisale Oružane snage Bosne i Hercegovine i stekao pravo upisa na Hava Harp Okulu u Ankari, Republika Turska. Na ovoj prestižnoj vojnoj akademiji izuzetne historije i tradicije školuju se budući oficiri oružanih snaga iz 17 različitih država među kojima je i Bosna i Hercegovina, koji su nakon obaveznog polaganja turskog jezika u potpunosti izjednačeni u pravima i obavezama sa domaćim kadetima.

Abdulah je svoje petogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji vazduhoplovnih snaga uspješno okončao ove godine, te je na jučerašnjoj svečanosti skupa još trojicom kolega iz Bosne i Hercegovine (Dženan Smajić, Amel Ćubara i Abdulah Basara) svečano promoviran u zvanje oficira Oružanih snaga.

Misija i zadatak vojne akademije je bio, ističe mladi oficir Spahić, izgradnja identiteta profesionalnog oficira i lidera osposobljenog i spremnog za sve intelektualne i etičke izazove oficirskog poziva. Na vojni sistem i režim se nije lahko naviknuti, jer ritam života i rada na vojnoj akademiji donosi nove izazove, kako bi kadeti ojačali mentalno i fizički i bili spremni za funkciju i poziv koji ih čeka nakon završene akademije. Školovanje se sastoji iz teorije i prakse, i zahtjevi koji iz njega proizilaze su maksimalni.

– Iskustvo školovanja u Medresi mi je značajno pomoglo u adaptaciji na nimalo jednostavan vojnički i kadetski život na akademiji. Kao i vjerujem većina učenika medrese, sistem života u internatu sam smatrao strogim dok nisam upoznao vojnu akademiju na kojoj je sve to na jednoj potpuno novoj razini. Potrebno je mnogo discipline i odricanja da bi se taj put prešao do kraja. Sretan sam što sam u tome uspio i što znanja i iskustva koja sam stekao stavljam na raspolaganje našoj domovini – kazao je Abdulah Spahić koji će, u skladu sa odredbama ugovora koji je potpisao na početku školovanja, svoju karijieru nastaviti kao oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Continue Reading