Connect with us

KAKANJ

Bajramsko jutro kod nane Ševale Avdispahić iz Vehaba: Mubarek dani u naše kuće unose radost

10.04.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Bajramski dani posebna su radost za sve vijernike. Pripreme za bajram traju nekoliko dana – čiste se dvorišta, kuće, priprema se ukusna hrana, biraju najljepša mirisna odijela za doček ovog velikog blagdana. Kolika je radost muslimana za Bajram govori priča nane Ševale Avdispahić iz Vehaba kod Kaknja.

Bajramsko jutro kod nane Ševale Avdispahić iz Vehaba kod Kaknja, proteklo je uz prve goste, miris kafe i baklave. Za najdražeg gosta, pripreme u našim domovima kreću mnogo ranije, a bajramska radost dijeli sa svojim najmilijima, komšijama i prijateljima.

-Ustanem na sabah, pripremim sve i moj Nedim, snaha i unuke odmah mi dođu. Napravim baklavu, supu, pite, rešediju i obavezno halvu, priča nam nana Ševala Avdispahić.

Običaje uz koje je odrasla, Ševala i danas njeguje. Naučena je, kako kaže, s poštovanjem se odnositi prema starijima, a danas joj se to vraća. Osjećaj na bajramsko jutro je neopisiv, a posebno uveseljava kuća ispunjena gostima, te dječijiji zagrljaji.

-Ja sam tako u Zgošći odrsala i obilazila starije, nudila pomoć ako treba, a djecu posebno volim. Za djecu živim. Kad je bajram, kod mene dođe čitava mahala djece, ističe nana Ševala.

Ramazani i bajrami su, smatra nana Ševala, uvijek isti. Ono što je danas posebno raduje je to što je, u vremenu kada mladi odlaze iz naše domovine, džamija u njenom džematu tokom mjeseca ramazana bila ispunjena mladima i djecom.

-Bajrami su svi isti, sad je samo žalosno što nam omladina ode, moraju ići za nafakom da rade, ali posebno me raduje što je ovog mubarek mjeseca ramazana naša džamija bila puna omladine i djece, dodaje nana Ševala.  

Bajram kod nane Ševale potvrda je da ovi mubarek dani u naše kuće unose radost, porodično zajedništvo, druženje, međukomšijsko razumijevanje i podršku, te je blagdan zajedništva i radosti.

Continue Reading