Connect with us

ZE-DO KANTON

Dan policije ZDK, najzaslužnijim pojedincima i organizacionim jedinicama dodijeljene nagrade i priznanja (VIDEO)

15.05.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U povodu obilježavanja 15. maja- Dana policije ZDK danas je u Lukovom polju ispred Centra za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice i centralne arhive upriličen svečani program na kojem su postrojene policijske jedinice te najzaslužnijim pojedincima i organizacionim jedinicama dodijeljene nagrade i priznanja. Sumiranjem rezultata zaključeno je da je efikasno i profesionalno djelovanje obilježilo rad Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK u protekloj godini.

Na svečanom programu u povodu obilježavanja Dana policije ZDK istaknuto je da policijski službenici imaju veliku i značajnu ulogu u očuvanju mira i bezbjednosti svih građana te da MUP ZDK poduzima sve potrebne aktivnosti u cilju nabavke materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za rad policijskih službenika i drugih uposlenika koji obavjaljaju izuzetno teške i složene poslove. Fokus u narednom periodu, prema riječima komesara, bit će i na prijemu novih uposlenika.

-Mi imamo u završnoj fazi postupak za prijem 105 policijskih službenika i uskoro očekujemo njihov odlazak na akademiju i oni će biti naša dodatna radna snaga. Imamo saglasnost od Vlade ZDK za prijem novih 118 policijskih službenika odnosno 100 policajaca i 18 mlađih inspektora. To će biti nova snaga i novi resursi koji će nam omogućiti da odgovorimo svim izazovima koji se nađu pred nama, istakao je Admir Gazić, komesar MUP-a ZDK.

Istaknuto je i da je resorno ministarstvo unutrašnjih poslova opredjeljeno da i u ovoj godini nastavi sa jačanjem kapaciteta Ministarstva i unapređenja efikasnosti u svim segmentima rada kao i osiguravanju lične i imovinske bezbjednosti svih građana na području ZDK. Naglašeno je da je trenutna sigurosna situacija na području našeg kantona, zadovoljavajuća.

-Kada je u pitanju materijalno-tehnička opredijeljenost mi ove godine imamo najveći budžet i on iznosi oko 3,5 miliona KM. Fokus našeg rada i djelovanja je da povećamo plaće i one su u prethodnoj godini povećane za 25 posto što znači da naši policijski službenici na području ZDK imaju najveće plaće. Kada je riječ o sigurnosnoj situaciji na području ZDK, ona je zadovoljavajuća zahvaljujući dobrom, profesionalnom i efikasnom radu naših policijskih službenika, istakao je Emir Vračo, ministar unutrašnjih poslova ZDK.

Za poseban i odgovoran doprinos u izvršavanju svojih zadataka i jačanju povjerenja građana, najzaslužniji pojedinci i kolektivi dobili su nagrade i priznanja. Reljefni grb Bosne i Hercegovine dodijeljen je PS Olovo. Jedan od dobitnika zlatne policijske značke je i Adis Baručija iz sektora kriminalističke policije MUP-a ZDK, Odsjek za zloupotrebu opojnih droga koji je istakao da je profesional i odgovoran rad uvijek prepoznat.

-Zadovoljstvo je što možemo pružiti sigurnost građanima kada je u pitanju sprečavanje svih vrsta zloupotreba. Ova nagrada znači vrhunac uspjeha u policijskoj karijeri i zahvalan sam što je prepoznat moj profesionalan i odgovoran rad, istakao je Adis Baručija, dobitnik zlatne policijske značke.

Na svečanom obilježavanju istaknuto je da će MUP ZDK i u narednom periodu, uz poštivanje i primjenu Zakona, raditi na poboljšanju cjelokupne sigurnosti građana na području ZDK.