Connect with us

BIH

Danas isplata uvećanih penzija u FBiH

05.06.2023.
ntvic.ba

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je početak isplate majskih penzija, prvih penzija nakon vanrednog usklađivanja penzija koje će se od mjeseca maja trajno isplaćivati svim penzionerima u Federaciji BiH.

– U razgovoru s penzionerima odmah s početka preuzimanja mandata upoznati smo s njihovim neodobravanjem donošenja odluke o vanrednom usklađivanju penzija koju je prethodna Vlada donijela bez konsultacija s njima. Mi smo imali razumijevanja za njihove prigovore i u skladu sa analizama Fonda penziono – invalidskog osiguranja i našim analizama u Ministarsvu predložili smo Vladi revidiranje odluke iz aprila, što je Vlada prihvatila i u drugoj polovini maja donijela Odluku kojom je izvršeno usklađivanje penzija za 2023. godinu počev odmah od mjeseca maja – rekao je ministar Delić.

Istakao je da je ovo povećanje trajno, kao i da će se već početkom naredne godine izvršiti redovno, ali i vanredno usklađivanje penzija.

U skladu sa ovim vanrednim usklađivanjem penzija, najniža penzija za maj iznosi 538,27 KM, zajamčena 642,40 KM, dok je najviša penzija 2.626,42 KM. Najveći broj penzionera, njih 358.471, korisnici su prosječne penzije koja sada iznosi 674,68 KM. Za mjesec maj penzija će biti isplaćena za 436.337 korisnika, a iz Fonda penzijsko – invalidskog osiguranja isplatit će se oko 260 miliona KM.

Početak isplate penzija preko jedinstvenog računa trezora Federacije BiH najavljen je za ponedjeljak, 5. juna 2023. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.