Connect with us

BIH

Danas prva sjednica Vijeća ministara BiH u novom sazivu

02.02.2023.
FENA

Prva sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u novom sazivu, formiranom nakon općih izbora održanih u oktobru prošle godine, zakazana je za danas u Sarajevu.

Pred ministrima bi se trebali naći Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za unutrašnju politiku kao i Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za ekonomiju Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zaključka o imenovanju predstavnika BiH u međunarodnim finansijskim institucijama – Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zaključka o broju primjeraka i načinu dostave materijala u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH te Informacija o Rješenju upravnog inspektora kojim je Agenciji za državnu službu BiH naložena mjera.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 25. januara potvrdio Odluku predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Elmedin Konaković je ministar vanjskih poslova, Zoran Tegeltija finansija i trezora, Staša Košarac vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Davor Bunoza ministar pravde.

Novi ministar komunikacija i prometa je Edin Forto, civilnih poslova Dubravka Bošnjak, sigurnosti Nenad Nešić, dok su ministar odbrane Zukan Helez, a ljudskih prava i izbjeglica Sevlid Hurtić.

Continue Reading