Connect with us

BIH

Dani džemata i džamija: Brojni sadržaji i aktivnosti tokom manifestacije u 10 gradova BiH

05.05.2023.
Agencija Anadolija

Otvorenjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u četvrtak je zvanično otvorena tradicionalna manifestacija “Dani džemata i džamija”, koju u povodu 7. maja Dana džamija organizuje Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Islamska zajednica u BiH 7. maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na 7. maj 1993. godine, kada je srušena jedna od najljepših bosanskohercegovačkih džamija, banjalučka Ferhadija, ali i sve druge džamije koje su porušene tokom agresije.

U ranim jutarnjim satima, 7. maja 1993. godine, razornim eksplozivom srušena je Ferhadija džamija u Banjoj Luci. Njeni ostaci nakon rušenja razmješteni su na tajne lokacije kako bi se, po mogućnosti, trajno sakrili materijalni tragovi ovog historijskog i civilizacijskog simbola, biljega muslimanskog kontinuiteta i identiteta na ovim prostorima.

“Ferhadija je u našoj kolektivnoj memoriji sinonim razaranja muslimanske sakralne arhitekture u BiH koja se odvijala po unaprijed utvrđeno planu i cilju”, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Direktor Uprave za vjerske poslove Mensur Malkić istakao je kako će i ove godine tradicionalno u svim dijelovima Bosne i Hercegovine biti upriličen niz različitih sadržaja i aktivnosti. Podsjetio je kako je prošlo 30 godina od rušenja banjalučke ljepotice Ferhadije.

“Znamo da je jedan od ciljeva agresora bio da se unište ne samo džamije i mesdžidi, nego i oni koji dolaze u džamije i koji su vezani za njih i svoje džemate. Mi se ovom manifestacijom prisjećamo ne samo porušenih džamija već i svih stradalih u protekloj agresiji na našu domovinu”, rekao je Malkić te dodao:

“Želimo na ovaj način uputiti poruku svima onima koji su željeli da ne bude više džamija i džemata, da i nakon 30 godina, Bošnjaci i Bošnjakinje, muslimani i muslimanke u BiH stoje uspravno kao što uspravno stoje i njihove džamije. Stojimo uspravno i dostojanstveno, onako kako nas uči naša vjera. Mi smo tu i mi ćemo, ako Bog da, ovdje s našim džamijama ostati do Sudnjeg dana.”

U prostorijama Biblioteke potom je otvorena i izložba “Džamije Bošnjaka u Istanbulu”, čiji su autori uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Radi se o 11 džamija u Istanbulu koje su dali sagraditi Bošnjaci, a s kojih se i danas pet puta na dan oglašava mujezin i upućuju dove za njihove vakife. Riječ je o džamijama izgrađenim u periodu između 1463. i 1586. godine.

Tokom nešto manje od 30 dana manifestacije biće održane izložbe, promocije, projekcije filmova, otvorenja džamija, večeri Kur’ana, a sve to će biti održano u 10 bosanskohercegovačkih gradova: Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Ljubuškom, Konjicu, Banjoj Luci, Tešnju, Jajcu, Ustikolini, Živinicama i Tuzli.

Centralna svečanost biće održana 7. maja u Banjoj Luci, kada će biti upriličena akademija “Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostale banjalučke džamije”. Manifestacija će se završiti svečanošću pod nazivom “45 godina od osnivanja Tarikatskog centra” u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu.

Dan džamija je sjećanje na 614 džamija srušenih u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu i progona Bošnjaka s teritorija na kojima su stoljećima živjeli. Osim toga, prema podacima Islamske zajednice BiH, srušeno je i 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

Ferhadija zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je 7. maja 1993., a polaganje kamena temeljca za obnovu 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina. Svečano otvaranje Ferhadije održano je na Dan džamija 7. maja 2016. godine.

Continue Reading