Connect with us

KAKANJ

Džemati MIZ Kakanj vrše intenzivne pripreme za mubarek mjesec Ramazan

10.03.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Muslimani u Bosni i Hercegovini su Ramazan oduvijek doživljavali kao poseban mjesec, vršeći temeljite pripreme za njegov dolazak. Tako se ovih dana čiste džamije i mesdžidi, peru ćilimi, uređuju džamijska dvorištea slično. Mi smo posjetili kakanjski džemat Zgošća i provjerili, na koji način se džematlije pripremaju za dolazak najodabranijeg mjeseca u godini.

Ženski dio džemata Zgošća vrši intenzivne pripreme za dolazak najodabranijeg mjeseca u godini, mubarek Ramazana. Posebnu pažnu posvećuju čistoći unutrašnjeg dijela džamije, ali i harema, te ostalih prostorija, kako bi bilo sve spremno do početka ramazana.

– Mi ćemo sve očistiti, urediti i pospremiti u unutrašnjem dijelu džamije, te ćemo vani uljepšati šehidsku česmu, te kompletan harem. Međutim, mi i u ramazanu vodimo računa o čistoći u našem džematu – izjavila je Emsa Subašić članica džemata Zgošća.

Ramazan je najsvetiji i najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju. Samim tim je veoma važno pored fizičke izvršiti i duhovnu pripremu pred nastupajući mjesec Ramazan.

– Mjesec ramazan je ustvari gost kojeg rado dočekujemo i za kojeg se pripremamo tokom čitave godine. Mi se moramo u određenim situacijama pripremiti i fizički i psihički i duhovno. Te pripreme otprilike kreću u ovim mubarek mjesecima kao što su Redžeb i Šaban u kojima određene dane postimo i pripremamo svoje tijelo za ramazan. Stoga je veoma važno da spremni dočekamo najodabraniji mubarek mjesec -istakao je Adem ef. Heganović, imam u džematu Zgošća.

Pored čišćenja i uređenja džamija i mesdžida, muslimani i svoje kuće i dvorišta također čiste i uređuju, kako bi na najljepši mogući način dočekali najodabranijeg gosta, mjesec posta. Na kraju, važno je napomenuti da je prvi dan ovogodišnjeg posta u mjesecu ramazanu 23. marta, dok je prvi teravih namaz noć ranije, odnosno 22. marta.

Continue Reading