Connect with us

LIFESTYLE

Vrijedne ruke bosanske: Elha Šaran prvi je restaurator i konzervator u Visokom

17.02.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Elha Šaran prvi je restaurator i konzervator u Visokom i trenutno je zaposlena u Zavičajnom muzeju Visoko. Na samom početku svog angažmana u ovoj ustanovi, Elha je pristupila zaštiti pisane baštine. Orijentalna zbirka dokumenata, koja čuva neke od najstarijih dokumenata, prva je zbirka na kojoj je izvršena analiza rukopisa i započet postupak restauracije.

Elha Šaran ističe da je zadovoljna što je dio stručnog tima Zavičajnog Muzeja Visoko, te naglašava da osjeća veliku odgovornost prema poslu kojeg obavlja, obzirom na njegov obim i značaj.

– Ima mnogo eksponata koje je potrebno konzervirat pa restaurirat. Prvo trebamo da stvorimo adekvatne uslove za očuvanje kako bi spriječili dalje propadanje i njegovu degradaciju. Potrebno je restaurirati mnogo eksponata od keramičkih posuda do pisane baštine, stećaka itd. – istakla je Elha Šaran, restauratorka i konzervatorka u Zavičajnom muzeju Visoko.

Elha Šaran

Konzervacija je zanimanje, odnosno djelatnost, posvećena očuvanju i održavanju kulturne baštine. Konzervatorsko restauratorske aktivnosti uključuju provjeru stanja, dokumentiranje, restauraciju samog predmeta kulturne baštine, te preventivnu zaštitu. Za Muzej kao ustanovu je veoma važno da ima stručnu osobu koja će se prvenstveno baviti očuvanjem kulturne baštine. Cilj svakog restauratora treba da bude spriječavanje degradacije eksponata. Osim toga, restaurator je dužan da poznaje i tri etička načela.

– To je da intervencija na djelu bude minimalna, da metode budu reverzibilne, odnosno, povratne i da se dokumentuje trenutno stanje, odnosno, zatečeno stanje eksponata sve do završene konzervacije i restauracije – dodala je Elha.

Restauracija i konzervacija spadaju u deficitarno zanimanje u našoj zemlji.  Samim tim vrlo je malo onih koji se žele njime baviti, uostalom to nam je potvrdila i naša sagovornica.

– Ljudi koje ja poznajem i koji se bave restauracijom su više starije osobe, samo nekoliko nas je mladih. Mladi zanemaruju kulturno naslijeđe i zanima ih samo novi svijet koji dolazi -zaključila je Elha.

Svojim predanim radom, zaposlenici Zavičajnog muzeja Visoko kontinuirano vode računa o svim eksponatima koji pričaju priču o tradiciji, davnim vremenima, ljudima i njihovim životima nekada i sada.

Tako mlađi naraštaji i generacije ovdje mogu da vide dio kulturno – historijskog naslijeđa i da se pobliže upoznaju sa vrijednostima eksponata iz naše prošlosti, koji sigurno daju odgovor na mnoga pitanja, poručili su iz Zavičajnog muzeja Visoko.

Continue Reading