Connect with us

SVIJET

Emina Hasikić, ratna medicinska sestra iz BiH pomaže unesrećenima u Turskoj

13.02.2023.
Agencija Anadolija

Emina Hasikić, koja je rat u Bosni i Hercegovini provela kao medicinska sestra, jedna je od hiljade volontera koji posljednjih dana pomažu turskim kolegama u spašavanju stradalih u razornim zemljotresima na jugu Turske.

Emina je među više od 9.300 osoba koje su iz oko 70 zemalja otišli u Tursu kako bi pomogli turskim kolegama u potrazi i spašavanju.

U devastiranom centru grada Kahramanmarasa, timovi za potragu su zauzeti uklanjanjem ostataka, a Emina ukazuje pomoć jednom od volontera iz turske humanitarne fondacije (IHH) koji je imao probleme, uzrokovane višesatnim spašavanjem pod ruševinama zgrada.

Kako je kazala, osobama koje su pogođene zemljotresom potrebna je pomoć, kako fizička tako i psihološka.

– Volonteri moraju imati na umu da se operacije potrage i spašavanja ne odvijaju u žurbi… Sigurnost volontera je najvažnija i oni moraju nositi odgovarajuću zaštitnu opremu, cipele, naočale, kape”, rekla je Emina uz pomoć prevodioca.

Emina je dio desetočlanog spasilačkog tima Odjela za javnu bezbjednost, Odsjeka civilne zaštite iz Brčko distrikta BiH koji je nakon putovanja koje je trajalo više od 40 sati u nedjelju stigao u Kahramanmaras, na jugu Turske.

Continue Reading