Connect with us

BIH

Energoinvest podnio zahtjev Vladi FBiH za umanjenje cijene plina

10.01.2023.
Agencija Anadolija

Energoinvest je u ponedjeljak podnio zahtjev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine, prema kojem se cijena prirodnog gasa umanjuje za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine.

U saopćenju je navedeno kako se odobrenje Vlade FBiH očekuje već 12. januara 2023. godine, sa primjenom od 1. januara 2023 godine.

– U obrazloženju želimo istaći da smo prodajnu cijenu gasa od strane Gazprom Eksporta dobili zvanično 9. januara 2023. godine i da je ista saglasno obračunu po gasnoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala – navodi se u saopćenju.

Dodano je kako je uz navedeno došlo i do značajne promjene još druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene a to je da su dva operatora transportnog sistema u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta gasa za više od 50 posto za naredni period, a takođe je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na januar 2023 godine.

Sve gore navedeno rezultiralo je obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje a koja je kako je navedeno 9,6 posto manja u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala.

Continue Reading