Connect with us

BIH

EU i Vijeće Evrope nastavljaju promociju inkluzije i jednakosti u BiH

04.04.2023.
ntvic.ba

U Sarajevu je u utorak predstavljen zajednički projekat Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope “Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini”, a koji je usmjeren na borbu protiv diskriminacije i govora mržnje, kao i na promociju društvene kohezije, u skladu s evropskim standardima, javlja Anadolija.

Projekat sufinansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope u ukupnom iznosu od 850.000 eura za period od 2023. do 2026. godine i isti se nadovezuje na rezultate dosadašnjih projekata provedenih u Bosni i Hercegovini, u okviru zajedničkog programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku”.

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, izjavila je da su u proteklom periodu, zajedno s predstavnicima vlasti u BiH uradili konkretne korake kada je u pitanju borba protiv diskriminacije i govora mržnje.

Istakla je da je neophodno uraditi još više kako bi se podigla svijet javnosti jer, kako je kazala, govor mržnje povređuje pojedince, porodice i društvo kao cjelinu.

“Mi se trudimo i nastojimo da ponudimo pozitivnije priče, pozitivnije primjere koji ne povređuju ranjive i gdje svako može da se osjeti prihvaćenim, korisnim i vrjednovanim”, rekla je Urumova.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini kazao je da EU podržava ugrožene i ranjive grupe i da nastoje raditi u pravcu borbe protiv diskriminacije kako bi svi mogli živjeti s punim pravima.

“Ideja ovog projekta je da se radi na potpunoj provedbi zakona tako da sve grupe i svi pripadnici manjinskih grupa mogu da žive potpuno ravnopravno bez ikakve diskriminacije i po bilo kojoj osnovi”, rekao je Vannini.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, izjavila je da je ovaj projekat veoma značajan za BiH jer, kako je kazala, nikada nije bilo potrebnije nastaviti razgovarati o temi koja se tiče tolerancije i povećanja stepena borbe protiv govora mržnje.

“Ispoljavanje govora mržnje i netolerancija, zapravo obilježava prostor BiH pa i šire, i čini nam se da je veoma bitno da ovaj projekat nastavlja s ovom vrstom teme, jer je ona dovoljno snažna, izazovna i važna da se o njoj govori u javnom prostoru”, rekla je Đuderija.

Današnji događaj je okupio zvaničnike relevantnih ministarstava i predstavnike institucija na državnom, entitetskom i na nivou Brčko Distrikta, uz organizacije civilnog društva, međunarodne institucije, akademsku zajednicu i druge relevantne aktere.

Continue Reading