Connect with us

BIH

FBiH: Usvojene izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, iz udruženja osoba sa invaliditetom poručuju – ne možemo govoriti o povećanju, radi se o vraćanju prava koja su nam ukinuta

17.02.2023.
ntvic.ba (N.B.)

U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojene su izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom čiji je predlagač delegat Irfan Čengić. Izmjene zakona trebale bi doprinijeti poboljšanju položaja osjetljivih kategorija društva, posebno onih sa najtežim oblikom invaliditeta, te omogućiti da rast najniže plate znači i rast njihovih naknada.

Izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom osnovica za izračun iznosa invalidnina vraća se, umjesto nominalnog iznosa, na iznos od 80 posto minimalne plate. Tako bi, od prvog aprila, invalidnine trebale biti povećane za više od 60 posto, te svako naredno povećanje minimalne plate u FBiH, značit će i povećanje i invalidnina.

– Ja ću da naglasim da se ovdje radi na vraćanju onih prava koja su nam ukinuta. Ne možemo govoriti o povećanju naših prava, jer nam samo vraćaju ono što su nam uzeli 20216. godine. Naš je cilj da se sve kategorije obuhvate jedinstvenim načelima, bez obzira na uzrok invalidnosti – izjavio je Harun Aliefendić, predsjednik UO Udruženja paraplegičara Zenica.

U Udruženjima osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH očekuju da se, kad za to budu stvoreni uslovi, pristupi izradi novog sistemskog zakona za populaciju osoba sa invaliditetom, koji bi dodatno unaprjedio njihova prava, jer, kako navode, sadašnja zakonsta rješenja su diskriminatorska, prije svega po osnovu sticanja invaliditeta, odnosno populaciju neratnih invalida.

– Puno je osoba sa invaliditetom koje ne vidimo i koje ne ostvaruju baš nikakva prava. Naša želja je da i ta kategorija uđe u pravo i da dobiju ono što ih po zakonu sljeduje. Mi ne želimo diskriminaciju i na sve načine ćemo se boriti za izjednačavanje prava osoba sa invaliditetom – naglasio je Aliefendić.

BiH je još 2010. godine ratifikovala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetetom, te usvojila standard EU po kojima uzrok invalidnosti nije kriterij za određivanje prava na zaštitu i naknade. Do današnjeg dana, taj princip nije primjenjen u praksi, a sistemska diskriminacija osoba sa invaliditetom je i dalje prisutna.