Connect with us

ZE-DO KANTON

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas boravio u radnoj posjeti  Zeničko-dobojskom kantonu

17.07.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je boravio u radnoj posjeti  Zeničko-dobojskom kantonu, gdje se sastao s premijerkom Amrom Mehmedić i kantonalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vidoprivrede Vinkom Marićem. Na sastanku se razgovaralo o donošenju novog Zakona o šumama FBiH, te usklađivanju mjera podsticaja poljoprivredne proizvodnje između FBiH i kantona.

Donošenje novog Zakona o šumama FBiH, koji je prestao da važi 2009. godine od izuzetnog je značaja za zaštitu jednog od najvažnijih resursa naše zemlje a to su  šume, istakao je  federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, koji je održao radni sastanak sa premijerkom ZDK Amrom Mehmedić I  kantonalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vidoprivrede Vinkom Marićem.

-Ova vlada će imati jako veliku odgovornost da donese taj zakon u parlamentarnu proceduru i da izlobira kod parlamentarnih zastupnika, da se taj zakon usvoji i da se počne primjenjivati na terenu.  Taj zakon je od suštinske važnosti za očuvanje šuma FBiH i njihovih funkcija izjavio je Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Jedna od tema sastanka bila je i usklađivanje mjera podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju između federacije i kantona.

-Najbitnije je da smo zaključili da ćemo biti organizovani na način da sinhronizujemo podsticajne mjere u poljoprivrednoj proizvodnji. Složili smo se da ono što ide sa nivoa FBiH i sa nivoa kantona mora biti dosta više usaglašeno nego što je bilo ranijih godina. Ono što podstiče Federacija ne bi trebao podsticati kanton i obratno. Premijerka je dala punu podršku takvom razmišljanju i biće mi drago da u narednom periodu sarađujemo kako smo se dogovorili na sastanku – rekao je ministar Hrnjić.

-Mi imamo jednu jako tešku godinu. Imali smo prvo dva mjeseca kiše, sad imamo ekstremnu sušu. Imamo problem kod pčelara, žitarica, pšenice i kukuruza, ali naći ćemo načine iz rezervi da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima, izjavio je Vinko Marić, kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva.

Teška godina je i za proizvođače maline iz ZDK koji je lider u proizvodnji ovog voća, jer nisu zadovoljni otkupnonom cijenom, naglasio je kantonalni ministar poljoprivrede.

– Istina je da je otkupna cijena ove godine nešto niža. Zajedno ćemo tražiti model da se pomogne proizvodnja svakog kilograma maline i osigura zagarantovana otkupna cijena kako proizvođači više ne bi dolazili u situaciju da uništavaju nasade – rekao je ministar Marić.

Pored teške poljoprivredne godine, Federacija BiH suočava se sa novim izazovom nakon otkrivanja bolesti afričke svinjske kuge na tri farme u Posavskom kantonu, istakao je federalni ministar poljoprivrede Kemal Hrnjić.

-Nažalost od prošle sedmice imali smo sumnje na nekoliko farmi u Posavskom kantonu da je ušla u federaciju, danas je potvrđeno da su sumnje bile opravdane. Analizirali smo pet farmi, na tri je potvrđena pojava afričke svinjske kuge. Vrlo teško ćemo zaustaviti napredovanje tog virusa. Najveća odgvornost je na vlasnicima farmi, koji moraju dosljedno provoditi preventivne mjere resornog federalnog ministarstva, kako bi se usporilo širenje virusa na druge farme rekao je ministar Hrnjić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tokom dana je posjetio kompaniju “Madi” Tešanj, farmu muznih krava “Pranjaš” Žepče, farmu svinja Đurinović te proizvođače maline i meda u Željeznom Polju.

Continue Reading