Connect with us

BIH

FUZIP: Počeo prvi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH

14.03.2023.
ntvic.ba

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da je u okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije, ova uprava danas započela provođenje prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji BiH za 2023. godinu.

Nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za insepkcijske poslove u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u FBiH” za period mart-august 2023. godine.

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivrede i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzore u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Pojačani nadzori će trajati do 22.8.2023. godine.

Iz Federalne uprave apeluju na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcionisanja.