Connect with us

BIH

Iako ranija obećanja nisu ispunjena SSSBiiH ne odustaje od zahtjva za povećanje minimalne plate

12.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Iako je Savez samostalnih sindikata BIH tokom protekle godine zagovrao povećanje minimalne plate u FBiH sa 596 KM na 1.000 KM, to se nije dogodilo. Odlukom Vlade FBIH najniža plata od 01. janura uvećana je tek za 23 KM.

Iako je i 2024. godina donijela brojna poskupljenja, a zvanično nije potvrđeno smanjenje inflatornog kretanja u našoj zemlji, rast minimalne plate, koja odllukom Fedralne vlade za ovu godinu iznosi 619 KM, ne prati porast troškova života. Uprkos najavama i obećanjima i iz Vlade i iz Sindikata da će minimalne plate u ovoj godini iznositi 1.000 KM – to se nije dogodilo. Zbog ne usvajanja seta fiskalnih zakona u FBIH minimalna plata nije povećana na 1.000 KM. Od 01. janunura uvećana tek za 23 KM.

-Ono što je predstavljalo problem je sistem online fiskalizacije jer umanjenje doprinosa koji su se trebali desiti sa povećanjem minimalne plate na 1.000 KM bi stvorili jedan teret u Budžetu. Vlada bi taj iznos nadomjestila jačom poreskom kontrolom a to bi značilo da svi radnici budu prijavljeni i računi otkucani, istakao je Selvedin Šatorić- predsj. Saveza samostalnih sindikata BIH.

S namjerom da ne ugroze stabilnost Budžeta kao ni fondove prije svega Fond PIO, Savez samostalnih sindikata BIH prihvatio je odluku Vlade da poslodavci isplate pomoć radnicima u iznosu od 2.500 KM.

-Nama kao sindikatu nije bilo u interesu da donošenjem Zakona o minimalnoj plati i drugim zakonima ugrozimo prije svega PIO fond, zdravstveni te druge bitne fondove. Iz tih razloga smo prihvatili i podržali priču o isplati pomoći radnicima 2.520 KM. To ne znači da je Savez samostalnih sindikata odstupio od svog prvobitnog zahtjeva. Imamo obećanja da bi sve to trebalo biti završeno u prvom kvartalu ove godine, istakao je Šatorović.

Iz Sindikata navode i da su u stalnom kontaktu sa predstvanicima viših nivoa vlasti te da su Vladi FBIH  iznijeli jasan stav da neće odustati od svojih prvobitnih zahtjeva.

-Najvažnija je priča o online fiskalizaciji, stabilnosti Budžeta FBIH i iz tih razloga je sve to prolongirano. Ono što smo mi kazali i premijeru i Vladi jeste da taj iznos od 1.000 km više nije isti. Očekujemo da ta minimalna plata bude i veća i da se amndmanski na tom principu i djeluje, naglasio je Šatorović.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec januar 2024. godine iznosila je 2.895 konvertibilnih maraka. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,38 posto.

Continue Reading