Connect with us

ZE-DO KANTON

INZ Zenica realizovao kampanju „Plavi novembar“ s ciljem podizanja svijesti javnosti o zaštiti zdravlja muškaraca

30.11.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica tokom mjeseca novembra realizovao je kampanju pod nazivom „Plavi novembar“ s ciljem podizanja svijesti javnosti o zaštiti zdravlja muškaraca. Cilj globalne kampanje, koja je obilježena širom svijeta, je potaknuti mušku popolaciju na redovne preglede kako bi se bolest otkrila i na vrijeme izliječila.

Problemi sa prostatom muškaraca su sve učestaliji. Aktivnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica realizuju se s ciljem podizanja svijesti o muškom zdravlju i prevenciji bolesti koje pogađaju mušku populaciju. Rak prostate značajan je i sve veći zdravstveni problem kako u svijetu tako i našoj zemlji. Statistika pokazuje da se iz godine u godinu na području ZDK taj broj povećava.

-Prema dostavljenim prijavma oboljelih od maligne neoplazme na području ZDK u 2020. godini rak prostate se nalazio na četvrtom mjestu sa učešćem od 3% u strukturi ukupnog broja novootkrivenih malignih neoplazmi, odnosno bilo je 20 prijavljenih slučajeva. Tokom 2021. godine imamo porast broja prijavljenih i on je iznosio 31, dok je u 2022. godini taj broj iznosio 43, istakla je dr. Elma Kuduzović iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Rizik od raka prostate najčešće se dijanosticira kod muškaraca starijih od 50 godina. Zahvaljujući napretku tehnologije, dijagnozu karcinoma je moguće uspostaviti u najranijim fazama oboljenja i ukoliko se pacijent pravovremeno javi i na vrijeme dijagnostikuje oboljenja prostate, vjerovatnoća izlječenja je velika.

-Simptomi muških bolesti je ono o čemu oni nerado pričaju. Urološki pregled treba obaviti i ponoviti ga svake tri godine. Za razliku od raka prostate, rak testisa češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće prije pedesete godine života, istakala je Kuduzović.

Prevencija je i u ovoj, kao i u ostalim bolestima, od ključnog značaja jer redovni urološki pregledi, rana dijagnostika i pravovremeno liječenje bolesti muškaraca mogu spasiti mnoge živote, a inovativne terapije koje se primenjuju u kasnim fazama bolesti značajno produžiti život oboljelih, poručuju stručnjaci.

Continue Reading