Connect with us

KAKANJ

Izgradnja novih stambenih objekata i intenzivno doseljavanje stanovništa iz ruralnih sredina najizraženije u MZ Plandište

08.06.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Izgradnja novih stambenih objekata i intenzivno doseljavanje stanovništa iz ruralnih sredina najizraženija je u MZ Plandište. Obzirom da se ovo područje veoma brzo razvija i širi javlja se potreba za realizacijom brojnih infrastrukturnih projekata koji su neophodni za kvalitetne uslove života na ovom području.  

Prigradsko naselje Plandište godinama je pripadalo MZ Kakanj I. Kako je u veoma kratkom vremenskom periodu došlo do masovnog naseljavanja ovog područja 2018. godine formirana je MZ Plandište. Blizina gradskom području ovo naseljeno mjesto čini jednim od aktraktivnijih prigradskih sredina. Prema podacima kojima raspolaže Savjet MZ trenutno na području Plandišta živi više od 1.200 stanovnika sa stalnom tendencijom rasta. Postavlja se pitanje da li postojeća infrastruktura ovog područja može pratiti enormno veliku izgradnju stambenih objekata.

-Trenutno po nekim nezvaničnim podacima ovdje ima preko 1.200 stanovnika, to je teško utvrditi jer svaki dan poneka porodica doseli. Trenutno na Plandištu, koliko ja mogu imati evidenciju, za mjesec dana se po deset novih stambenih objekata izgradi. Što se tiče infrastrukture ona zaostaje u odnosu na izgradnju stambenih objekata. Problem nam je kanalizacija i vodonabdijevanje, odnosno priključak na gradski vodovod, istakao je član Savjeta MZ Plandište.

U cilju realizacije infrastrukturnih projekata koji će unaprijediti kvalitet života mještana Plandišta u proteklom periodu iz općinskog i kantonalnog budžeta opredjeljena su određena finansijska sredstva. Realizovani su projekti izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica kroz naselje, postavljanje javne rasvjete, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže. Međutim, jedan od problema u ovoj MZ jeste pojava vode na jednoj od frekventnijih sasobraćajnica na ovom području koja onemogućava normalno saobraćanje, posebno za pješake. U Savjetu MZ naglašavaju da su se obraćali nadžlenim institucijama i nadaju se da će njihov problem u što skorije vrijeme biti riješen.

-Trenutno gorući problem je ova bara koja se pojavila prije dvije godine. Da li je ona nastala nečijim nehatlukom, uređivanjem i zagrađivanjem dvorišta, mislim da bi Službe inspekcije to trebale utvrditi. Problem je što tom dionicom djeca ne mogu doći do škole. Mi smo tu postavljali drvene palete ali i to poplavi. Najveći je problem što ovdje imamo dvoje invalidne djece kojima je zaista teško da pređu preko bare, naglasio je Čehajić.

Obzirom na brojnost stanovništva poseban akcenat u ovoj Mjesnoj zajednici stavljen je na sigurnost učesnika u saobraćaju. Na pojedinim dionicama, zbog uzurpacija putnog pojasa od strane mještana, ne postoje troatari za pješake, stoga MZ traži inspekcijske nadzore.

-Bilo je inicijativa da se urade trotoari. Ovdje trenutno ima uzurpiranja putnog pojasa. Slali smo zahtjeve prema općinskim Službama da se formira komisija Službe za inspekcije, Službe za imovinsko-pravne odnose i katastar da nam naprave trasu puta i da utvrdimo gdje je šta uzurpirano tako da bi se put mogao proširiti i trotoari napraviti. Imamo i jedan manji dio koji je uzurpiran a koji bi mogli iskorititi i napraviti jedno manje dječije igralište.

Mjesna zajednica Plandište, koja broji preko 150 djece školske dobi, aplicirala je i za projekte izgradnje dječijeg igrališta i sportsko-reakreativnog centra. U Savjetu MZ razmatraju i mogućnosti za aprliciranje na druge važne projekte, a nadaju se da će se uskoro otvoriti i pitanja potrebe izgradnje porodične ambulante, područne škole i drugih infrastrukturnih objekata bitnih za funkcionisanje jedne MZ.