Connect with us

BIH

Izložba fotografija „Između četiri zida“: Cilj potaknuti javnost na intenzivnije razmišljanje o nasilju nad ženama

12.12.2023.
ntvic.ba (A. K.)

U okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” u galeriji Europe House u Srajevu u proteklom periodu predstavljenja je izložba pod nazivom “Između četiri zida”, koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić i novinarka i aktivistica Kristina Ljevak Bajramović. Motiv ove izložbe je nasilje odnosno tema o kojoj se danas treba glasnije pričati kako mnogi oblici naslja ne bi ostali skriveni upravo između četiri zida.

Autorica izložbe, Aida Redžepagić kreirala je seriju od 16 fotografija koje prate istinite priče koje je napisala Kristina Ljevak Bajramović.  Redžepagić je istakla da je raditi na kreiranju izložbe bilo zahtjevno obzirom da nije željela da to budu ekplicitne fotografije nasilja kakve se često viđaju u javnosti. Njen cilj je bio napraviti suptilne fotografije na kojima će biti prikazane emocije osoba koje prolaze neki vid nasilja a koje će posmatrača potaknuti na razmišljanje. U vremenu kada je nasilje sve više prisutno ovaj spoj vizuelne umjetnosti, fotografije i teksta koji prati fotografiju, otkriva realnost koja često ostaje unutar privatnosti i skrivena između četiri zida.

– Nisam željela fotografije koje prikazuju eksplicitno nasilje zato što je to, ono što danas posebno kroz tabolidne medije, često viđamo. Priča se i o femicidu i o nasilju ali na jedan ne etičan način. Navikli smo na prikazivanje svega i svačega, zadiranja u privatnost pa čak i u intimni život same žrtve. Ja sam željela da prikažem nasilje ali da previše ne zadirem u privatni život žrtvava, istakla je Aida Redžapagić, autorica izložbe.

Postavka izložbe nije onakva na kakvu smo navikli, jer na prvi pogled ne otkriva mnogo. Fotografije su smještene unutar kutija koje vise sa stropa galerije. Redžepagić je istakla i da ova simbolična izložba za cilj ima podići svijest o nasilju, zlostavljanju koje je sve prisutnije u današnje vrijeme, a koje veoma često ostaje neprepoznato, čak i unutar krugova osoba koje smatramo bliskima.

– Poenta i jeste bila da imamo ove kutije koje vise sa stropa, a koje predstavljaju te imaginarne zidove u kojima se kriju priče o nasilju. Često se nasilje dešava nama pred očima, našim komšijama čak nekada i nekome unutar naše porodice ili bliskim prijateljima. Kada saznamo za nasilje naša prva reakcija je kako, zašto baš njima, pa nije bilo nikakvih znakova, ja ih poznajem ali mi zapravo nismo bili unutar njihova četiri zida i nismo upoznati šta se dešavalo u njihovom odnosu, istakla je Redžepagić.

“Između četiri zida” nije samo izložba koja otkriva  nasilje već je i poziv na otvaranje dijaloga o problemima koji često ostaju skriveni od očiju javnosti. Kroz fotografije upotpunjene tekstom , Redžepagić i Ljevak Bajramović pozivaju cjelokupnu javnost da razmisle o važnosti prepoznavanja i suzbijanja bilo kojeg oblika nasilja koje se događa u tišini svakodnevnog života i mnogim domovima ne samo u našoj zemlji nego i šire, napominjući da nasilje nije i ne smije biti privatna stvar.

Continue Reading