Connect with us

BIH

Lendo: Koristit ću sve ovlasti i mehanizme da zaštitim bošnjački narod

05.05.2023.
ntvic.ba

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo oglasio se saopćenjem za javnost povodom stupanja na dužnost nove Vlade Federacije BiH, te je istakao kako će koristiti sve ovlasti i mehanizme da zaštiti bošnjački narod, ali i sve ostale narode i građane od štetnih poteza nove nametnute vlasti.

“Novi saziv Vlade Federacije BiH, izabran na osnovu nametnute odluke visokog predstavnika, u srijedu je preuzeo dužnost. Privremenom suspenzijom Ustava Federacije BiH, Bošnjacima je uskraćena konstitutivnost, oduzeta su ustavna prava izabranim predstavnicima u rukovodstvu Federacije BiH i Klubu Bošnjaka, a izborna volja bošnjačkog naroda je grubo pogažena”, istakao je Lendo.

Naglasio je da one koji tvrde drugačije demantuju činjenice.

Protiv izbora ovakve Vlade je više od dvije trećine delegata u Klubu Bošnjaka, njih 17 od ukupno 23. U Predstavničkom domu je za potvrđivanje Vlade glasalo 23 Bošnjaka, a 40 ih je protiv. Iza 23 bošnjačka zastupnika koja podržavaju nametnutu Vladu je 94.467 glasova, dok je iza zastupnika Bošnjaka koji su protiv ovakvog saziva Vlade izborni legitimitet od čak 227.957 osvojenih glasova. Nekoliko kandidata SDA, poput bivše potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, ima više glasova od osam ili devet zastupnika koji podržavaju Vladu zajedno. Uskraćivanje saglasnosti na ovakav saziv Vlade, koji očigledno nema podršku ni trećine bošnjačkih glasača, nije bilo samo moje pravo, već i obaveza”, kazao je Lendo.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci se opravdano osjećaju obespravljeni, iznevjereni i poniženi.

“Od odluke visokog predstavnika jedino više boli spremnost dijela bošnjačkih i probosanskih stranaka da budu saučesnici u potpunoj degradaciji Bošnjaka kao političkog naroda u zamjenu za nekoliko ministarskih i direktorskih fotelja. To je breme koje će oni morati nositi u nastavku svojih života”, smatra Lendo.

Naglasio je da se bh. politika ostvaruje u izgradnji građanskog, sekularnog društva u kojem je na djelu vladavina prava.

“Građanin je najveća vrijednost države i nosilac suvereniteta. Nikada nećemo pristati na podjelu Bosne i Hercegovine između srpskog i hrvatskog hegemonizma. Država Bosna i Hercegovina je najveća vrijednost i smisao svih naših političkih djelovanja. Iako su mi kao potpredsjedniku Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda uskraćena ustavna prava u procesu formiranja vlasti, neka budu sigurni da ću koristiti sve ovlasti i mehanizme da štitim i zaštitim bošnjački narod, ali i sve ostale narode i građane od bilo kakvih štetnih poteza nove nametnute vlasti”, poručio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Continue Reading