Connect with us

BIH

Mijenja se Zakon o demobilisanim borcima: Naknade će se usklađivati svake godine

23.08.2023.
faktor.ba

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o demobilisanim borcima je urađen i u septembru bi trebalo da se nađe u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, a kojima bi se i demobilisanim borcima omogućilo usklađivanje egzistencijalne novčane naknade svake godine, rekao je za Faktor Aljo Bošnjaković, koji je na čelu Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.

Demobilisani borci su kod ranije izmjene seta boračkih zakona jedini izostavljeni iz usklađivanja naknada prema švicarskom modelu pa su u ovoj godini za 3,9 posto uvećane naknade ratnim vojnim invalidima, šehidskim i porodicama poginulih boraca i dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

Potez Vlade TK za svaku pohvalu

– Ne želim da se personalizira, ali lično sam insistirao što se tiče demobilisanih boraca da se uradi izmjena i dopuna Zakona o demobilisanim borcima da se njihova primanja, egzistencijalna naknada usklađuje na identičan način kao svoj boračkoj populaciji. I taj nacrt zakona je već urađen i mislim da će na prvoj sjednici Parlamenta FBiH u septembru biti razmatran, s obzirom na to da su sitne izmjene, vjerovatno će se dalje ići po skraćnoj proceduri i biti usvojen – govori nam Bošnjaković.

Objašnjava kako se usklađivanje odnosi na egzistencijalne naknade koje se primaju sa federalnog nivoa (borci sa 57 i više godina).

– S obzirom na to da smo federalni nivo, instistiramo da se to uradi na tom nivou i da se preporuka da kantonima da i oni isto to primijene. Vidim da ima određenih poteza, Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o povećanju naknade za 20 posto što je mnogo više od onog što bi dobili redovnim usklađivanjem. To je izuzetno pohvalno i ja koristim priliku da pohvalim odluku Vlade TK i smatram da bi sve kantonalne vlade trebale da slijede taj primjer – kazao je Bošnjaković.

Ukazuje kako će zapravo za sve boračke kategorije tražiti usklađivanje naknada na način kako se usklađuju penzije u FBiH, po ugledu na član 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Nama su u ovoj godini povećane naknade za 3,9 posto, a penzionerima za 16 posto – rekao je Bošnjaković.

Razgovarali smo i sa Hamzom Krkalićem iz Udruženja Kamp boraca.

Usklađivati naknade i na kantonalnom nivou

– Nepravedno su demobilisani borci izostavljeni iz “švicarske formule”, odnosno povećanja naknada svake godine i to se mora što prije ispraviti. Imamo borce koji primaju egzistencijalnu novčanu naknadu od Federalnog ministarstva za boračka pitanja i to su oni koji imaju 57 i više godina bez penzije, nezaposleni, a čija naknada iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Na kantonalnom nivou imamo borce koji su ispod 57 godina i nezaposleni. Njihove naknade variraju od kantona do kantona. I te naknade treba da se usklađuju svake godine – govori Krkalić.

Continue Reading