Connect with us

BIH

Ministar Delić pozvao poslodavce da iskoriste sredstva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

06.03.2024.
ntvic.ba

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je saopćilo da je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisao prvi ovogodišnji javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2024. godini.

Tim povodom federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je pozvao poslodavce da se aktivno uključe i iskoriste predviđena sredstva Fonda.

– Ove godine nastojimo pokrenuti poslodavce i osobe sa invaliditetom da se uvezuju i međusobno sarađuju, a konačni cilj nam je osigurati jednak pristup zapošljavanju osobama sa invaliditetom na slobodnom tržištu rada kako bi se ostvarila inkluzija i omogućila samostalnost i dostojanstven život osobama sa invaliditetom. Da bismo to postigli neophodna nam je saradnja s poslodavcima kako bi se eliminisale prepreke i osigurala podrška za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u ozbiljnim kompanijama kod ozbiljnih poslodavaca – kazao je ministar Delić.

Predmet Javnog poziva je raspodjela sredstava Fonda u ukupnom iznosu od 6.000.000 KM za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom.

Osnovni iznos novčanog stimulansa kod zapošljavanja koji se dodjeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi s invaliditetom, navodi se u saopćenju Ministarstva, je 12.000 KM, a najveći iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 21.600 KM, u zavisnosti od procenta invaliditeta i perioda zapošljavanja. Osnovni iznos novčanog stimulansa kod samozapošljavanja koji se dodjeljuje osobi s invaliditetom je 15.000 KM, a najveći 18.000 KM, u zavisnosti od procenta invaliditeta.

Javni poziv ostaje otvoren 45 dana zaključno sa 12.4.2024. godine, a tekst Javnog poziva i obrasci za prijavu mogu se preuzeti na službenoj internet stranici Fonda https://fond.ba/ i u prostorijama Fonda, ul. Vilsonovo šetalište br. 10, 71000 Sarajevo, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Continue Reading