Connect with us

ZE-DO KANTON

Ministar Hasaničević: Predloženim izmjenama Zakona o Vladi se ne dovodi u pitanje nacionalna zastupljenost niti jednog od konstitutivnih naroda

23.02.2023.
ntvic.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici donijela zaključak kojim je, u skladu s datim mišljenjem Ministarstva za pravosuđe i upravu, zauzela stajalište da nema prepreka da se prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona, kojeg je u skupštinsku proceduru uputio poslanik Alen Kapković, uputi u dalju proceduru, sve dok ostaje u okviru ustavnih odredbi.

Poslanik Kapković je predložio da se iz člana 6. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona, briše stav 4 koji određuje broj ministara iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Mišljenje Ministarstva za pravosuđe i upravu, koje je traženo u okviru procedure za usvajanje navedene izmjene, je da se brisanjem navedenog stava neće narušiti ustavne odredbe kojima je propisano poštivanje ustavnog načela o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih.

– Pridržavajući se odredaba Ustava BiH, Ustava Federacije BiH i Ustava Zeničko-dobojskog kantona, proporcija se utvrđuje prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Predložena rješenja osiguravaju odgovarajuće pozicije i za one koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda – stoji u obrazloženju mišljenja.

Ministar za pravosuđe i upravu Edin Hasaničević kaže da je broj ministara iz reda svakog konstitutivnog naroda uvršten u Zakon o Vladi Zeničko-dobojskog kantona 2005. godine. Naglašava da tim izmjenama nije uvažena pozicija građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, niti je matematička formula argumentovana popisom stanovništva iz 1991. godine.

– Ovim izmjenama se ne dovodi u pitanje nacionalna zastupljenost niti jednog od konstitutivnih naroda, ali se otvara šira rasprava da li je primjenom postojećeg zakona u periodu od 2005. godine došlo do ugrožavanja prava drugih stanovnika koji se izjašnjavaju drugačije. Kao resorni ministar ću nastojati da se nikom ne uskrate prava i da se svakom prizna ono što mu pripada – rekao je ministar Hasaničević.

Naglasio je da će zadnju riječ imati zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, koji će se, po skraćenom postupku, izjasniti o prijedlogu Zakona o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona.