Connect with us

ZE-DO KANTON

Ministar Marić: Smanjiti velike razlike u otkupnoj cijeni mlijeka

21.02.2023.
ntvic.ba

Nakon obilaska farmi u Visokom, Žepču, Zavidovićima i Maglaju, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Vinko Marić posjetio je deset farmera proizvođača mlijeka na području grada Zenice, saopšteno je iz Press službe ZDK.

– Na licu mjesta, od vlasnika farmi sam saznao da otkupna cijena mlijeka varira, da se bore sa komplikovanom procedurom za podsticaje i da su suočeni sa neizvjesnom budućnošću. Iako se približavamo trećem mjesecu, oni još ne znaju da li će imati podršku za proljetnu sjetvu i koliko će ona iznositi – kaže ministar Marić.

Obećao je da će ministarstvo kojim rukovodi od otkupljivača mlijeka zatražiti detaljne kriterije za otkup mlijeka i pojašnjenje zbog čega se pojedinim proizvođačima mlijeko plaća 80 feninga po litru, a drugima 97 feninga za istu količinu – i to od iste mljekarske industrije.

– Uvjeren sam da možemo otkloniti nedoumice i smanjiti velike razlike u otkupnoj cijeni, a što se kantona tiče – podsticaje možemo samo povećavati. Očekujem da nam se u podršci pridruže i općine – rekao je ministar Marić, najavivši da će u narednom periodu posjetiti farmere i u drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Continue Reading