Connect with us

ZE-DO KANTON

Ministar privrede ZDK razgovarao sa predstavnicima RMU Zenica

07.04.2023.
ntvic.ba

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Samir Šibonjić razgovarao je danas u svom kabinetu s predstavnicima Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU Zenica) o stanju ovom rudniku i aktivnostima na dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja.

Navedeno je da se RMU Zenica susreće s problemima prilikom ovjere dokumentacije – projekata i elaborata koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, s obzirom na to da je uslov za ovjeru dokumentacije ugovor o koncesiji potpisan s Ministarstvom privrede ZDK-a.

Osvrnuvši se na stanje u RMU Zenica, ministar Šibonjić je rekao da je „apsolutno neprihvatljivo da se danas, kada cijena i potražnja uglja i energenata na svjetskom tržištu raste, neko bogati na krvi i znoju rudara”.

– Danas više nego ikada, kada je cijena tone uglja na svjetskom tržištu enormno porasla, imamo šansu da spasimo naše rudnike, a da našim rudarima nadležni daju primanja koja će biti dovoljna za dostojan život čovjeka – rekao je ministar Šibonjić.

Iskazao je spremnost za iznalaženje efikasnih rješenja kako bi se s RMU Zenica potpisao ugovor o koncesiji te najavio da će uskoro posjetiti ovaj rudnik.

Continue Reading