Connect with us

KAKANJ

MIZ Kakanj  ove godine će ispratiti 45 vjernika  koji će obaviti petu islamsku dužnost

30.04.2024.
ntvic.ba (M.K.)

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine na hadž će otputovati 2225 državljana naše zemlje. MIZ Kakanj  ove godine će ispratiti 45 vjernika  koji će obaviti petu islamsku dužnost. Ono što je primijetno jeste da svake godine sa područja MIZ Kakanj na hadž ide sve veći broj hadžija, među njima i osoba mlađe životne dobi.

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja pete islamske dužnosti, hadža. Iako se ove godine u MIZ Kakanj prijavilo više od 70 vjernika, njih 45 će prvi put otputovati u posjetu svetim mjestima. Među njima je veliki broj bračnih parova i mladih osoba koji će imati priliku zijaretiti sveta mjesta u Mekki i Medini.

-Od 23. oktobra prošle godine počele su prijave za odlazak na hadždž za ovu godinu, i od tada imamo prijavljenih preko 70 hadžija. Izuzetno smo obradovani velikim brojem prijavljenim međutim mi smo dobili 45 mjesta u Kaknju pa smo u dogovoru sa hdžijama na osnovu datuma i vremena prijavljivanja napravili spisak. Među njima je veliki broj mladih osoba i bračnih parova koji će imati priliku Allaha dž.š. da veličaju. Ovom prilikom molim Allaha dž.š. da im da snage i zdravlja da obave hadž i da se zdravi vrate, izjavio je za NTV IC Kakanj Zakir Ljubović glavni imam MIZ Kakanj.

Ove godine hadžije će sletjeti na aerodrom u Džeddi, odakle će autobusima biti prevezeni u hotel u Mekki. Nakon što završe s obredima hadža, otputovat će u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju i druge znamenitosti. Kao glavne razloge za promjenu plana putovanja u odnosu na prethodne godine, iz islamske zajednice navode, zdravstvenu i fizičku spremnost hadžija.

-Jedan od bitnijih razloga je da hadžije, dok imaju više snage i dok su  zdravi, obave obrede hadža a onda se odmore u Medini pa poslije dolaze kući. Tako da taj raspored ima svoje razloge da hadžije budu sprmnije za obavljanje hadža, istakao je glavni imam.

U narednom periodu bit će provedene i sve potrebne edukacije vodiča i hadžija, kako bi što spremnije pristupili izvršavanju ove vjerske dužnosti. O hadžijama iz BiH će brinuti 47 vodiča i šest šerijatskih konsultantica, te medicinski tim kojeg će činiti sedam ljekara i sedam medicinskih tehničara. Za reisul-hudždžadža imenovan je bivši banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, a glavni vodič će biti Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići. Planirano je da prvi avion sa 152 osobe s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti 6. juna u 10.05 sati, nakon čega će do 12. juna u 12 narednih letova u Saudijsku Arabiju otputovati sve hadžije iz Bosne i Hercegovine.

Continue Reading