Connect with us

ZE-DO KANTON

Na svečanosti povodom Dana ZDK dodijeljeno šest priznanja “Plaketa ZDK”

29.08.2023.
ntvic.ba

Svečanom sjednicom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona obilježen je Dan ZDK-a, koji se već 11. godinu u tom kantonu obilježava na dan objave Povelje bosanskog Kulina bana Dubrovčanima o prijateljstvu i slobodi trgovine u Bosni – 29. augusta 1189. godine.

Ove godine dodijeljeno je samo javno priznanje “Plaketa Zeničko-dobojskog kantona”, dok za priznanje “Povelja ZDK”, među 32 pristigle aplikacije od kojih je 25 bilo validnih te su i razmatrane, ove godine nije bilo prijedloga. Plaketu ZDK-a dobili su književnik Adnadin Jašarević i ljekar u penziji dr. Ibrahim Cero iz Zenice, zatim aktivistica nevladinog sektora iz Kaknja Maksuma Topalović te Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Udruženje Klub paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica i Udruženje građana “Naš most” Zenica.

Predsjedavajući Skupštine i premijerka ZDK, Dejan Kovačević i Amra Mehmedić, čestitali su laureatima na zasluženom priznanju i doprinosu razvoja ZDK-a i države BiH.

– Povelja je najstariji sačuvani bosanski državni dokument. Povelja je potvrda bosanske državnosti, jer pokazuje da smo u 12. vijeku imali uređenu državu, institucije, razvijenu trgovinu i diplomatske odnose sa komšijama.

Zadaća svi nas, koji obnašamo dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti je da čuvamo i jačamo institucije i da svi zajedno radimo na jačanju pravne drževe, koja se temelji na vladavini zakona i prava. Vlada koju predvodim posvećena je tom putu, jer želimo da na svakom pedlju našeg kantona građani imaju jednaka prava, ali i jednako kvalitetne uslove za život – istakla je premijerka ZDK. Vlada ZDK se, dodala je, “fokusirala na stabilizaciju budžeta i razvojne projekte”.

Delegacije Skupštine i Vlade ZDK tokom jutra su položile cvijeće na Spomen kosturnici „Papirna“ u Zenici, ispred koje su odali počast poginulim borcima Narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945. te na Spomen obilježju „Kameni spavač“ u Zenici, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim braniocima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH od 1992.-1995. godine. Nakon završetka svečane sjednice Skupštine ZDK, u auli zgrade sjedišta tog kantona počeo je prijem za zvanice javnog, društvenog i kulturnog života ZDK-a.

Obilježavanje 834. godišnjice Povelje Kulina bana i Dana ZDK-a, u organizaciji Foruma građana Zenice, nastavit će se u 13 sati u Parku “Kulin ban” ispred istočne tribine Stadiona “Bilino polje” u Zenici, gdje će biti izveden prigodan program, a Galerija „Proporod“ Zenica će u 14.30 sati, u prostoru Sinagoge u Zenici, postaviti izložbu „Ja, ban bosanski Kulin“.

Radi se o izložbi koju organiziraju u saradnji s Historijskim muzejem BiH iz Sarajeva, autorice Elme Hašimbegović, kustosa i direktorice Historijskog muzeja BiH, a o kojoj će govoriti kustos te ustanove Amar Karapuš.

federalna.ba/Fena