Connect with us

ZE-DO KANTON

Najava događaja: Regionalna sadnja drveća „Drvo prijateljstva“

17.11.2023.
ntvic.ba

Regionalna sadnja drveća „Drvo prijateljstva“ koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan (EFB) i koja se sprovodi u saradnji sa lokalnim partnerima u svim zemljama regiona. U četvrtom izdanju ove regionalne inicijative, 20. novembra 2023. u 11 sati, istovremeno će biti zasađeno 450 stabala u 8 gradova u regionu. U Zenici će aktivisti Eko foruma Zenica, zajedno sa učenicima Osnovne škole “Mak Dizdar” i učenicima Srednje medicinske škole, zasaditi 50 stabala lipe u naselju Babina rijeka, na lokaciji pored gradskih bazena.

Ova regionalno koordinirana sadnja drveća u urbanim sredinama prerasla u tradicionalnu aktivnost i nastavlja da služi kao primjer regionalne solidarnosti u pogledu svijesti o zagađenju zraka, tla i vode kao zajedničkim problemima regije.

Cilj ove zajedničke sadnje drveća u urbanim sredinama je da pokazati da je preuzimanjem individualne odgovornosti i upozoravanjem javnosti na ozbiljnost zagađenja zraka i klimatskih promjena moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

Našim “Drvetom prijateljstva” prvenstveno želimo da pokažemo kako regionalna solidarnost može da izgleda u praksi. Drago nam je što smo uspjeli da uključimo lokalne partnere i da svake godine uvećavamo ovu mrežu partnera. Gradovi našeg regiona se više puta nalaze na listi najzagađenijih gradova na svijetu i važno je preduzeti zajedničke i konkretne korake da se ovaj trend ne nastavi. Sadnja drveća je jedna od najjednostavnijih među njima., objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB-a.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju najgori kvalitet zraka u Evropi. Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije podjednako su izloženi zagađenom zraku.

Pored kontinuiranog pritiska na zagađivače, provođenja mjera za borbu protiv klimatskih promjena i jačanja svijesti stanovništva, odlučili smo se pridružiti ovoj regionalnoj akciji koja konkretnim mjerama popravlja kvalitet zraka u urbanim sredinama. Neophodno je istovremeno raditi i na smanjenju ispuštanja zagađujućih materija u zrak, ugradnji filtera na industrijska i energetska postrojenja, ali i na mjerama koje smanjuju uticaj postojećih zagađivača. Svako drvo u gradu predstavlja svojevrstan filter za zagađeni zrak., izjavila je Igda Lemeš, lokalna koordinatorica regionalne akcije za Zenicu.  

Ove godine akciju realizuju Eko Forum iz Zenice, Fondacija za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Institut za teritorijalno upravljanje okolišem iz Tirane, Let’s Do It iz Peći, Air Care iz Skoplja, KOD iz Podgorice, Udruženje Krokodil iz Beograda i Udruženje za razvoj grada iz Bora.
Continue Reading