Connect with us

LIFESTYLE

Najhladniji grad na svijetu: Kako preživjeti na minus 50?

16.01.2023.
Agencije

Temperature su ove sedmice u sibirskome Jakutsku pale na minus 50 Celzijevih stupnjeva tokom neuobičajeno dugoga hladnog razdoblja u gradu koji slovi kao najhladniji na svijetu.

Jakutsk je smješten oko 5000 km istočno od Moskve na permafrostu ruskoga Dalekog istoka, a stanovnicima toga rudarskog grada nije neuobičajeno na termometru vidjeti temperature ispod minus 40 Celzijevih.

– Protiv takve hladnoće se ne možete boriti. Ili se prilagodite i odijevate u skladu s vremenom ili ćete patiti – kaže je Anastasia Gruzdeva, koja je za izlazak van oko vrata omotala dva šala, na ruke stavila dva para rukavica, a na glavu nekoliko kapa i kapuljača.

– U gradu se hladnoća baš i ne osjeti u tolikoj mjeri. Ili ti se mozak na to pripremi – rekla je, izlazeći u grad obavijen ledenom maglom.

Druga stanovnica Jakutska, Nurgusun Starostina koja na tržnici prodaje smrznutu ribu, bez potrebe za hladnjakom ili zamrzivačem, rekla je da nema posebnih tajni kako se nositi s hladnoćom. “Samo se treba toplo obući, slojevito, poput kupusa.”

Continue Reading