Connect with us

SVIJET

Najmanje osmero povrijeđenih u novim zemljotresima u Turskoj

20.02.2023. godine
Agencija Anadolija

Najmanje osam osoba je povrijeđeno i jedna stradala nakon novih zemljotresa koji su pogodili Hatay, na jugu Turske, potvrdio je potpredsjednik ove zemlje Fuat Oktay, javlja Anadolija.

Oktay je rekao da je nakon zemljotresa jačine 6,4 stepeni i 5,8 stepeni po Rihteru, došlo do 20 naknadnih podrhtavanja.

Dva zemljotresa jačine 6,4 i 5,8 stepeni po Richteru večeras su pogodila južnu tursku provinciju Hatay, a potres se osjetio i na sjeverozapadu susjedne Sirije.

Spasilačka organizacija “Bijele kacige” objavila je da je nekoliko gradova i sela pogođeno u sjeverozapadnoj Siriji. Na nekoliko područja urušili su se zidovi kuća i balkoni.

Pripadnici civilne zaštite izvijestili su o “više ozlijeđenih” između ostalog i zbog pada krhotina. Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je nekoliko ljudi ozlijeđeno skačući s prozora ili balkona ili zbog iznenadne gužve.

Epicentri potresa registrirani su u okruzima Defne i Samandag, a nadležne turske službe pozvale su građane da se udalje od oštećenih objekata, da se drže dalje od plaža zbog rizika od povećanja nivoa mora te da poštuju upute službi koje su na terenu.

Continue Reading