Connect with us

SVIJET

Nastavljaju se izraelski napadi na Gazu: U posljednja 24 sata ubijeno 40 Palestinaca

23.02.2024. godine
Agencija Anadolija

– Više od 90 posto žrtava su žene i djeca, objavio je Ured za medije Gaze

Najmanje 40 Palestinaca je ubijeno, a oko 100 ranjeno u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, objavio je u četvrtak Ured za medije u Gazi, javlja Anadolu.

“Izraelska okupaciona vojska počinila je užasan masakr u centralnoj Gazi, gdje su borbeni avioni bombardovali četiri civilna doma, što je rezultiralo smrću 40 osoba i više od 100 ranjenih”, objavila je kancelarija za medije na Telegramu.

Naglasili su da je više od 90 posto žrtava žene i djeca.

Ured za medije smatrao je “američku administraciju, međunarodna zajednica i (izraelsku) okupaciju potpuno odgovornim za ove zločine koji su u toku”.

Pozvao je “slobodni svijet da odmah i hitno zaustavi genocidni rat koji okupaciona vojska vodi protiv civila, uključujući djecu i žene”.

Broj poginulih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra, prema jutrošnjim podacima, povećan je na 29.410.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Continue Reading