Connect with us

ZE-DO KANTON

Obilježena godišnjica formiranja Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade

17.11.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici obilježena je 31. godišnjica formiranja Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade. Nakon svečanosti na spomen obilježju šehidima položeno je cvijeće i proučena fatiha. I ovoga puta istaknuta je važna uloga koju je Sedma muslimasnka viteška oslobodilačka brigada imala u odbrani BIH u periodu od 1992-1995.godine.

Uz prisustvo bojnih zvanica, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, vjerskih i drugih službenika, članova porodica šehida i poginulih boraca, bivših pripadnika i ratnih komandanata Sedme muslinake viteške oslobodilačke brigade danas je u Zenici svečano obilježena 31. godišnjica od formiranja pomenute brigade. Na današnjem skupu istaknuto je da je brigada za svoje zasluge dobila počasne nazive slavna, viteška i oslobodilačka te da ova jedinica nije bila samo vojna formacija nego i obrazovna te da je iznjedrila brojne kvalitetne kadrove iz različitih oblasti.

-Ja sam lično ponosan što imam vojnike koji su danas ostvareni i uspješni ljudi u različitim oblastima. Osim pružanja otpora i obrane naše zemlje kroz jedinicu smo sticali i određena životna iskustva, istakao je Ferid Haseljić, predsj. Udruženja Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade.

Sedma muslimanska viteška oslobodilačka brigada dala je veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, ne samo na području koje je kontrolirao Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, u čijem je sastavu bila, već i na ostalim ratištima širom BIH. Komandant ove brigade Šerif Patković, podsjetio je na činjenicu da su borci 7. Muslimanske brigade na ratištima pokazali veliku srčanost, hrabrost, odvažnost i požrtvovanost u odbrani domovine te da se nikada ne smiju zaboraviti njihove operacije oslobađanja  među kojima su najznačajnije Vozuća i Vlašić.

-Bila mi je čast i zadovoljstvo što sam bio jedan od komandanta i pripadnik Sedme muslanske viteške oslobodilačke brigade. Ratni put naše brigade je bio specifičan, bio je to put Bošnjaka-očuvanja naše vjere, identiteta i Islama na ovim prostorima i svaki ovaj datum budi posebne emocije u nama, istakao je Šerif Patković, komandant Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i potpredsjednik FBIH Refik Lendo koji istakao je u svom obraćanju da je ova jedinica bila jedinstvena i da im je jedini cilj bio borba za opstanak BIH. Sa ovog skupa poslana je poruka da je Bošnjacima i danas potrebno jedinstvo i mir, te da se nikada ne smiju zaboraviti hrabri sinovi Bosne koji su dali ono najvrednije što su imali- svoje živote da bi BiH opstala.

Continue Reading