Connect with us

BIH

Objavljen Registar propisa Vlade FBiH: Sadrži 7.271 propis na osnovu kojih su provedene reforme

24.02.2023.
ntvic.ba

Registar propisa Vlade Federacije BiH utvrđenih i donijetih u periodu od 31. marta 2015. godine do 31. oktobra 2022. godine objavljen je na web stranici Federalne vlade.

Ova publikacija sačinjena je u službi transparentnosti i pruža uvid u mjere Vlade FBiH, orijentirane ka poboljšanju ekonomije, stvaranju novih radnih mjesta i boljih uslova za sve građane. Registar sadrži ukupno 7.271 propis koji je Vlada FBiH utvrdila i donijela u periodu od 31.3.2015. do 31.10.2022. godine.

Zahvaljujući ovim propisima provedene su i započete značajne reforme, te ostvarene ključne mjere unapređenja ekonomske i socijalne politike u FBiH.

One se, između ostalog, odnose na jačanje privrednog razvoja, održivog socijalnog sistema, stabilizaciju fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, te smanjenje javnog duga.

Vlada FBiH je donijela i veliki broj propisa na osnovu kojih su provedene važne ekonomske reforme, uprkos izazovima pandemije COVID-19 i globalne inflacije. Uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, ostvaren je napredak koji se prije svega ogleda u ekonomskom rastu.

Tako je Federacija ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda, izvoza, zaposlenosti, neto plaća, penzija i javnih prihoda.

Od početka zastupajući tzv. Reformsku agendu, rad Vlade Federacije BiH bio je fokusiran na četiri socio-ekonomska stuba. Prvi je bio finansijski, drugi socijalni, treći radno-pravni i četvrti fiskalni. Završena su tri stuba reformi, a četvrti koji se odnosi na zakone o porezu na dohodak i o doprinosima je u parlamentarnoj proceduri.

Federacija BiH je, zahvaljujući radu Vlade u periodu 2015-2022., počela bilježiti veće prihode od rashoda, tako da je od 2016. godine, federalni budžet u suficitu.

Registar propisa Vlade Federacije BiH utvrđenih i donijetih u periodu od 31. marta 2015. godine do 31.oktobra 2022. godine, koji je Vlada FBiH prihvatila svojim zaključkom, sastoji se od pet poglavlja.

To su zakoni, odluke, uredbe, strategije i pravilnici. Poglavlja sadrže 191 zakon, 169 uredbi, 6.247 odluka, kao i preglede 110 odluka, te šest dokumenata okvirnog federalnog budžeta. Između ostalog, dokument obuhvata i pregled 11 strategija i 510 pravilnika koje su u spomenutom periodu donosili Vlada FBiH i federalna ministarstva.

Za izradu publikacije korišteni su sljedeći izvori: Službene novine Federacije BiH, web stranica Vlade Federacije BiH koja sadrži sve propise objavljene u Službenim novinama FBiH, podaci Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH i za popis pravilnika podaci federalnih ministarstava.

Inače, svi propisi, koji uključuju zakone, uredbe, odluke i rješenja koje je donijela i/ili utvrdila Vlada FBiH u periodu od 1996. godine do danas, kao i Parlament FBiH, a objavljeni su u Službenim novinama FBiH, dostupni su na web stranici Vlade FBiH u sekciji “Propisi”, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Continue Reading