Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj: Upriličen novogodišnji press i tradicionalno druženje sa novinarima

28.12.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Danas je u Općini Kakanj održan novagodišnji press i upriličeno tradicionalno druženje sa novinarima. Ovom su prilikom sumirani rezultati rada Općine Kakanj ostvareni u godini na izmaku, te su najavljene aktivnosti i projekti na kojima će ova lokalna zajednica raditi naredne godine.

Općina Kakanj u 2023. godini radila je na realizaciji brojnih projekata s ciljem unaprjeđenja života građana ove lokalne zajednice.

-Mi smo šest puta imali rebalans budžeta i svaki put je to išlo zbog povećanja prihoda. Most u MZ Modrinje, saobraćajnica na Ponijerima, novi ski lift, te 35 različitih manjih projekata je realizovano u 2023. godini i praktično nema mjesne zajednice u kojoj nismo realizovali neki projekat, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Posebna pažnja javnosti i fokus rada općinske administracije i OV tokom 2023. godine bila je usmjerena na pitanje zaštite okoliša, odnosno pitanje uticaja rudarskih radova na rubnom području vareške općine na kvalitet i ispravnost vode za piće. Obizirom da su intenzivirane aktivnosti na istraživanju i eksploataciji mineralnih sirovina OV i Općina Kakanj poduzeli su niz aktivnosti na zaštiti područja sa kojeg se Kakanj napaja pitkom vodom.

-Donošenje odluke o zaštićenoj zoni je bila nužna odluka koju je OV trebalo uraditi jer imamo problem sa otvaranjem novog rudnika i imamo problem sa oborinskim i podzemnim vodama koje se tiču vodovoda Bukovice i snabdjevanja 80 posto građana općine. Mi se nadamo da ćemo u ovim daljim procedurama uspjeti zaštiti interese općine Kakanj, kazao je Slaven Katičić, predsjedavajući OV Kakanj.

-Predstoji nam borba za našu vodu, o tome smo pričali tokom 2023. godine i pokrenuli smo neke aktivnosti. Ono što je u našoj ingerenciji i odgovornosti mi ćemo činiti, alarmirali smo nadležne institucije. Svjedoci smo u ovim zadnjim danima da se donose čudne odluke koje ne idu u prilog Kaknju, odnosno zaštiti vode. Kada je u pitanju zaštita šume iskoristit ćemo svoja prava jer smo to i najavili u dopisima koje smo slali institucijama od premijera entiteta do premijera ZDK, resornim ministrima i kantonalnim inspekcijama. Uradit ćemo sve da ne dozvolimo da u Kaknju bude upitna pitka voda, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik općine Kakanj.

I u narednom periodu, poručeno je, u Kaknju će se raditi na poboljšanju uslova života na području naše lokalne zajednice. Kroz različite infrastrukturne projekte, koji su prepoznati kao važni za građane općine, Općina Kakanj će raditi u interesu građana Kaknja.

Na kraju, tradicionalni novogodišnji press Općine Kakanj prilika je i da se kroz konstruktivni razgovor dvije važne karike društva – općinska administracija i mediji bolje razumiju i rade u interesu građana Kaknja.