Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj za poticaje u oblasti privrede i poljoprivrede u 2022. godini izdvojila skoro milion KM

10.01.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Preko pola miliona KM u 2022. godini Općina Kakanj je izdvojila za različite programe podsticaja razvoja poduzetništva i obrta, što ima za cilj povećanje broja zaposlenih. Tokom prošle godine izdvojeno je i preko 400.000 KM za razvoj poljoprivrede, što je rezultiralo povećanjem proizvodnje i stabilizaciji otkupa proljoprivrednih proizvoda.

Razvoju privrede i sve većem broju obrtnika na području Kaknja, doprinose novčani podsticaji koje Općina Kakanj kontinuirano dodjeljuje kroz različite programe. U 2022. godini za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta Općina je izdvojila preko 500.000 KM. Pored različitih programa, kroz koje su nezaposlene osobe imale priliku pokrenuti vlastiti biznis, značajna sredstva izdvojena su i za sufinansiranje troškova zapošljavanja radnika, što je znatno utjecalo na smanjenje broja nezaposlenih na području Kaknja.

– Značajan dio sredstava izdvaja se za veće firme, koje vrše upošljavanje nezaposlenih i vrši se sufinansiranje takvih projekata, što rezultira većim brojem uposlenih. Ako uzmemo poređenje iz 2015. godine gdje je bilo 7.000 zaposlenih i 7.000 nezaposlenih danas je taj omjer da je nezaposlenih 5.500,  a zaposlenih oko 8.800 – naglasio je Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika Općine.

Općina Kakanj je za 2022. godinu izdvojila značajna sredstva i za realizaciju poljoprivrednih podsticaja za različite vrste poljoprivredne proizvodnje. Budžetom planiranih preko 400.000 KM doprinijet će razvoju ukupne proizvodnje, jačanju komercijalne proizvodnje i intezivnih zasada, povećanju obradivog zemljišta pod zasadima te modernizaciji opreme na gazdinstvima poljoprivrednika. Tokom prošle godine u Kaknju je otvorena Malak farma koja je otkupom poljoprivrednih proizvoda stabilizovala plasman za kakansjke poljoprivredne proizvođače.

– Od prije godinu dana mi smo jednu veliku stvar riješili dolaskom nove farme i novog otkupljivača koji je stabiliziovao otkup poljoprivrednih proizvoda na području općine Kakanj. Uz novčane podsticaje, koji su na nivou pola miliona godišnje, i stabilzaciju otkupa, sigurno da će i proizvođači imati bolje uslove za rad.  To se već vidi u prethodnoj godini, povećana je proizvodnja onih poljoprivrednih proizvoda koji imaju stabilan otkup i mi ćemo nastojati da u narednom periodu podsticaje usmjerimo u takvu proizvodnju. Nadamo se sigurnijem i značajnijem povećanju poljoprivredne proizvodnje – izjavio je Fazlić.

Ovo je još jedna portvrda nastojanja Općine Kakanj da stvori što povoljnije uslove za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje te da se postigne što veći kvalitet proizvodnje. Kako bi mogli predati zahtjev za ostvarivanje poticaja, poljoprivredni proizvođači moraju biti evidentirani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata sa područja općine Kakanj.