Connect with us

KAKANJ

Ove godine u Kaknju za projekte putne infrastrukture preko četiri miliona KM

01.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Ove godine iz Budžeta Općine Kakanj bit će izdvojeno oko 1,5 miliona KM za projekte cestovne infrastrukture. Trenutno se, pored projekata rekonstrukcije i sanacije saobraćanjica u mjesnim zajednicama, realizuju i dva značajna projekta i to izgradnja mosta u MZ Modrinje i rekonstrukcija putnog pojasa u vikend naselju Ponijeri. U njihovo finasiranje, osim Općine Kakanj, uključeni su i viši nivoi vlasti.

Kao i prethodnih godina, prioritet za realizaciju infrastrukturnih projekata su projekti preneseni iz prošle godine. Radovi se realizuju shodno provedenim tenderskim procedurama i Programima utroška sredstava usvojenih na OV Kakanj. Infrastrukturne projekte uglavnom delegiraju mjesne zajednice. Ove godine, zbog smanjenog priliva sredstava, vjerovatno će, u odnosu na plan, biti realizovan manji broj infrastrukturnih projekata.

-Neki tenderi su završeni i realzovani su određeni projekti kako iz ove tako i iz prošle godine. Ono što slijedi u narednom periodu je završetak tenderskih procedura i idemo u realizaciju drugih infrastrukturnih projekata, u skladu sa sredstvima koja imamo. Ove godine na pojedinim stavkama imamo manjak sredstava, obzirom da je TE ove godine imala remont na svom bloku, pa je manje sredstava prema Općini, a to znači i manje realizovanih projekata, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Obzirom da pojedini projekti zahtjevaju značajnija ulaganja, osim Općine Kakanj, u finasiranje istih uključeni su i viši nivoi vlasti. Trenutno su to projekti izgradnje novog mosta u MZ Modrinje i rekonstrukcija putnog pojasa u vikend naselju Ponijeri. Vrijednost ova dva projekta je oko tri miliona KM.

-Od nekih većih projekata koji se realiziraju a dio su budžetskih sredstava su izgradnja mosta u Modrinju koji se finasira iz tri izvora: Vlade FBiH, ZDK i Općine Kakanj. Drugi značajan projekat je izgradnja putne komunikacije na Ponijerima finasirana sredstvima Vlade ZDK, resornog kantonalnog ministarstva i Direkcije za ceste ZDK, istakao je Bajtarević.

Općina Kakanj će, prema riječima načelnika, i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom infrastrukturnih projekata s ciljem poboljšanja cjelokupne infrastrukture na području kakanjske općine.

Continue Reading